Klindan

Klindan

Klindan nedir? Klindan Ampul ne için kullanılır, Klindan nasıl kullanılır, Klindan ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Klindan Ampul IM/IV:

Klindamisin fosfat

Klindan Ampul Ambalaj:

  • 300 mg/2 mL x 1 Ampul
  • 600 mg/4 mLx1 ampul.

Klindan Endikasyon:

Duyarlı mikroorganizmaların yol açtığı tonsilit, farenjit,sinüzit, otitis media dahil üst solunum yolu enfeksiyonları ve kızıl; bronşit,pnömoni, ampiyem ve akciğer absesi dahil alt solunum yolu enfeksiyonları;akne, furonkül, selülit, impetigo, apse, yara enfeksiyonları, erizipel ve paronişi gibi spesifik deri ve yumuşak doku enfeksiyonları; osteomyelit ve septik artrit dahil kemik ve eklem enfeksiyonları; endometrit, pelvik selülit, vajina kubbe enfeksiyonu ve tuboovarian abse, salpenjit ve inflamatuar pelvik hastalık dahil jinekolojik enfeksiyonlar; peritonit ve abdominal abse dahil intra abdominal enfeksiyonlar; septisemi ve endokardit;periodontal abse ve periodontit gibi dental enfeksiyonların tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Klindamisin Ya da vankomisine duyarlı kişilerde kontrendikedir.

Klindan Uyarılar:

  • Böbrek Hastalığı olanlarda klindamisin dozunun ayarlanması gerekli değildir. 
  • Orta Ve ağır karaciğer hastalığı olanlarda, klindamisin yarılanma süresi uzamakla birlikte, 8 saat arayla uygulandığında klindamisin birikiminin nadiren oluşabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, karaciğer hastalarında doz azaltılmasının gerekmediği kabul edilmektedir. 
  • Gebelik döneminde kullanımının güvenilirliği henüz gösterilmemiştir. 
  • Klindamisin anne sütüne geçmektedir. 

Klindan Yan Etkileri:

 Karın Ağrısı, bulantı, kusma, diyare, makülopapüler döküntüler ve ürtiker gözlenmiştir.

Klindan İlaç Etkileşimleri:

 Klindamisin Ve eritromisin bir arada kullanılmamalıdır. Klindamisin nöromüsküler blok yapıcı etkiye sahip olduğundan diğer nöromüsküler blok yapıcı ilaçların etkisini artırabilir.Dolayısıyla, bu tip ilaçları alan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Klindan Doz Önerisi:

  • Klindan Ampul: erişkinlerde çeşitli enfeksiyonlarda 2, 3 yada 4 eşit doza bölünmüş olarak IM/IV yoldan günde 600-1200 mg. 
  • Ciddi enfeksiyonlarda 2, 3 yada 4 eşit doza bölünmüş olarak IM/IV yoldan günde 1200-2700 mg.
  • 2 yaş ve üzeri çocuklarda(koruyucu olarak benzil alkol içerdiğinden 2 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır)doz, çeşitli enfeksiyonlarda 3-4 eşit doza bölünmüş olarak IM/IV yoldan günde kg başına 15-25 mg dir. 
  • Ciddi enfeksiyonlarda 3-4 eşit doza bölünmüş olarak günde kg başına 25-40 mg uygulanır.
  • b hemolitik streptokok enfeksiyonlarında tedaviye en az 10 gün süreyle devam edilmelidir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...