Libradin

Libradin

Libradin nedir ne için kullanılır, Libradin nasıl kullanılır, Libradin ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Modifiye Salımlı Kapsül

Barnidipin HCl

Ambalaj:

 10 mg x 30 kapsül

: : 20 mg x 30 kapsül.

Endikasyon:

 Hafif Orta dereceli esansiyel hipertansiyon tedavisinde kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Barnidipine veya herhangi bir dihidropiridin karşı bilinen aşırı duyarlılık. Karaciğer yetersizliği. Ağır böbrek fonksiyon bozukluğu (kreatinin klirensi <10 mL/dak).Unstabil angina pektoris ve akut miyokard enfarktüsü (ilk 4 haftada). Tedavi edilmemiş kalp yetersizliği. GüçlüCYP3A4 inhibitörleri ile kombinasyon halinde kullanıldığında, barnidipinin kandüzeyleri artabilir. Bu nedenle, antiproteazlar, ketokonazol, itrakonazol,eritromisin ve klaritromisin ile birlikte kullanılmamalıdır.

Uyarılar:

 Hafif Orta dereceli böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Bir kalsiyum antagonistinin negatifinotropik etki gösteren bir ilaçla kombinasyonu, yüksek risk taşıyan hastalarda(örneğin; miyokard enfarktüsü hikayesi olan hastalar) kardiyak dekompansasyon,hipotansiyon veya ek miyokard infarktüsüne yol açabilir. 18 yaşın altındaki çocuklara ilişkin veri bulunmadığından, barnidipin çocuklarda kullanılmamalıdır. Gebelik sırasında yalnızca yararın fetus üzerindeki potansiyel riskten üstün olması durumunda kullanılabilir. Barnidipin kullanımı sırasında meme ile beslenme önerilmemektedir.

Yan Etkileri:

 Periferik ödem, sıcak basması, baş ağrısı, baş dönmesi/vertigo, çarpıntı görülebilir. Deri döküntüsü ile alkalin fosfataz ve serum transaminaz ındaki geri dönüşümlü artış, diğer dihidropiridinlerin bilinenyan etkileridir. Bazı dihidropiridinler, nadiren prekordiyal ağrı ya da anjina pektorise yol açabilir. Çok nadiren, önceden anjina pektorisi olan hastalarda,bu atakların sıklığı, süresi ya da şiddeti artabilir. İzole miyokard enfarktüsü olguları gözlenebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Barnidipin ve diğer antihipertansif ilaçların birlikte uygulanması, kan basıncında ileri ölçüde düşmeye neden olabilir. Hafif CYP3A4 inhibitörleri ya da indükleyicileri ile birlikte kullanım durumunda dikkatli davranmalıdır. CYP3A4 inhibitörleri ile birlikte kullanım, barnidipin dozajının 20 mg yükseltilmesi için engelleyici bir faktördür. Simetidin ile birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalıdır. Fenitoin, karbamazepin ve rifampisin gibi enzim indükleyici ilaçlarla birlikte uygulandığında daha yüksek bir barnidipin dozu gerekli olabilir. Tüm vazodilatör ve antihipertansifajanlarda olduğu gibi, birlikte alkol alımı etkilerini güçlendirebileceğinden dikkatli olunmalıdır. Greyfurt suyu ile uygulandığında barnidipin kinetiğinde orta dereceli bir etki gözlenmiştir.

Doz Önerisi:

 18 yaş üstü yetişkinlerde önerilen başlangıç dozu,sabahları alınmak üzere günde bir kez 10 mg'dır. Gerekli görüldüğü takdirde dozaj, günde bir kez 20 mg ye çıkartılabilir. Dozajı artırma kararı, yalnızca başlangıç dozajında tam stabilite elde edildikten sonra alınabilir. Bu,genellikle 3-6 haftalık bir süreyi kapsar.Kapsüller, tercihen bir bardak su ile alınır.Libradin, yemekten önce, yemek sırasında ve yemekten sonra alınabilir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...