Osmolak

Osmolak

Osmolak nedir ne için kullanılır, Osmolak nasıl kullanılır, Osmolak ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Solüsyon

Laktuloz

Ambalaj:

 670mg/mL x 100 ve 250 mL’lik şişe.

Endikasyon:

 Laksatif Olarak erişkin ve çocuklarda görülen kronik konstipasyon ile gebelikte göz-rülen konstipasyon larda; bağırsaktaki detoksifiyan özelliğinden ötürü kronik portal sistemik ensefalopati (hepatik prekoma vekoma) ve gaita kıvamının yumuşak olmasının tıbben istendiği durumlarda(hemoroid, kolon ya da anüse yönelik cerrahi girişimlerden sonra)kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Gastrointestinal Obstrüksiyon, galaktozemi, laktoz intoleransı durumlarında kontrendikedir.

Uyarılar:

 Laktülozun 15 mL’si 1.7 gram galaktoz 1 gram laktoz içerir. Diyabetliler ve laktozsuz diyet uygulayanlar dikkat edilmelidir.Gebelik ve emzirme döneminde güvenle kullanılabilir.

Yan Etkileri:

 Tedavinin İlk birkaç gününde şişkinlik hissi oluşabilir. Önerilenden yüksek dozlarda kullanıldığında karın ağrısı ve ishal görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Laktülozun kolon pH değerini düşürmesi nedeniyle, salınımı kolon pH’ına bağlı olan ilaçların(5-ASA içeren bazı preparatlar) inaktivasyonuna neden olabilir.

Doz Önerisi:

 Konstipasyon tedavisinde büyükler için olağan doz günde 15-30 mL yeterlidir. Gerektiğinde günlük doz 60 mL’ye kadar artırılabilir.7-14 yaş arası çocuklarda günde 15 mL, sürek dozu 10 mL. 1-6 yaş arası çocuklarda günde 5-10 mL ve sürek dozu 5-10 mL’dir.Bebeklerde günlük doz 5 mL’dir.Osmolak Solüsyon sıvı gıdalarla karıştırılabilir.Bildirilen toplam günlük doz sabah kahvaltısında bir kerede alınabilir.Hepatik ensefalopati tedavisinde oral yolla büyükler için olağan doz günde 30-45 mL’dir. Günlük Doz, hastanın 2-3 kez yumuşak çıkmasını sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır.Çabuk bir laksatif etki gerektiğinde, saatte bir 30-45 mL verilir. Laksatif Etki görüldükten sonra günlük sürek dozuna geçilir. Hasta komada ise veya diğer nedenlerle oral tedavi yapılamıyorsa,Osmolak Erişkin hastalarda retansiyon lavmanı şeklinde rektal yolla verilebilir. Bunun için 300 mL Osmolak, 700 mL su veya serum fizyolojik ile karıştırılarak lavman olarak verilir ve 30-60 dakika kolonda tutulur. Lavman 4-6 saat arayla tekrarlanabilir. Hastanede yatırılan erişkin hastalara 90-150 mL Osmolak olduğu gibi ya da suyla sulandırılarak mide sondasıyla verilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...