Osteo D

Osteo D

Osteo D nedir ne için kullanılır, Osteo D nasıl kullanılır, Osteo D ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kapsül 

Kalsitriol

Ambalaj:

 0.25µgx30 ve 100 Kapsül

: : 0.5µgx30 ve 100 Kapsül.

Endikasyon:

 Kalsitriol,D3 Vitamininin en önemli aktif metabolitleri nden biridir.Postmenopozal osteoporoz, kronik böbrek yetersizliği olan, özellikler hemodiyaliz yapılan hastalardaki renal osteodistrofi, postoperatifhipoparatiroidi, idiopatik hipoparatiroidi, psödohipoparatiroidi,D vitaminine bağlı raşitizm, D vitaminine dirençli, hipofosfatemik raşitizm tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Hiperkalsemi İle Seyreden tüm hastalıklarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Renal fonksiyonları normal olan ve kalsitriol alan hastalar dehidrasyondan kaçınmalıdır. Yeterli Sıvı alımı sağlanmalıdır. Kalsitriol mevcut olan en aktif D vitamini metaboliti olduğu için, kalsitriol tedavisi sırasında başka bir D vitamini müstahzarı verilmemelidir, böylece D hipervitaminozu oluşması önlenmiş olur.Böbrek yetersizliği olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.Kalsitriol, üriner taş veya kalp hastalığı olan hastalara dikkatle verilmelidir. Gebelikte, elde edilecek yarar fetusa verilebilecek zarar riskinden daha fazla olduğu hallerde kullanılmalıdır. Kalsitriol alan anneler bebeklerini emzirmemelidir.

Yan Etkileri:

 Kalsitriol D vitamini aktivitesine sahip olduğu için, aşırı dozda D3 Vitamini alındığında görülenlere benzer yan etkiler ortaya çıkabilir.Örneğin hiperkalsemi sendromu veya kalsiyum intoksikasyonu (hiperkalsemi derecesi ve süresine bağlı olarak).

İlaç Etkileşimleri:

 Kolestiramin Kalsitriolün intestinal emilimini bozabilir. Magnezyum içerenilaçlar, kronik renal diyalizde olup kalsitriol alan hastalarda kullanılmamalıdır.Kalsitriol dozu, dijital tedavisi yapılan hastalarda dikkat belirlenmelidir. Aynı zamanda bir tiyazit diüretik ile tedavi yapılması hiperkalsemi riskini artırır. Fenitoin veya fenobarbital gibienzim indükleyicilerin verilmesi metabolizmanın artmasına vebu nedenle kalsitriolün serum konsantrasyonlarının azalmasına nedenolabilir. Kalsiyum emilimini arttıran D vitamini analogları ve kalsiyum emilimini inhibe eden kortikosteroidler arasında fonksiyonel bir antagonizma ilişkisi mevcuttur. D vitaminine dirençli raşitizm olan hastalar oral fosfat tedavilerine devam etmelidir. Ancak, kalsitriolün intestinal fosfor emilimini yapabileceği hesaba katılmalıdır.

Doz Önerisi:

 Kapsüller suyla alınmalıdır. Yemeklerle beraber veya tok karnına alınması uygundur.Renal Osteodistrofi: Başlangıç olarak günde 0.25µg. Diğer günlerde, kalsiyum seviyeleri normal veya normale yakın hastalarda 0.25µg doz yeterlidir.Postmenopozal Osteoporoz: Günde iki kez 0.25µg kalsitriol tavsiye edilir.Hipoparatiroidizm ve Raşitizm: Başlangıç Olarak günde 0.25µg kalsitriol tavsiye edilir. Malabsorbsiyon oluşursa, kalsitriol dozunu artırmak gerekebilir. Matlab Sorpsiyon, hipopara tiroidli hastalarda zaman zaman ortaya çıkabilir. Hekim, hipertiroidi gebe bir kadına kalsitriol reçete etmeye karar verirse, gestasyonun ikinci yarısında dozu artırmak gerekebilir,postpartum döneminde dozu azaltmak gerekir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...