Panadol

Panadol

Panadol nedir ne için kullanılır, Panadol nasıl kullanılır, Panadol ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Film Tablet

Parasetamol

Ambalaj:

 500mgx30 tablet.

 

Endikasyon:

 Baş ağrısı,migren, adet sancıları, diş ağrısı, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara bağlı ağrı, nevralji, nevrit, siyatik, lumbago, kas ve eklem ağrıları,orta kulak ağrıları, sinüzit ve cerrahi operasyonlara veya yaralanmalara bağlı ağrılar ile adet zorluklarından kaynaklanan ağrılarda endikedir.Asetilsalisilik Asite duyarlılığı olan hastalarda alternatif ilaç olarak kullanılır.Preparatın Actifast formunun bileşimindeki sodyum bikarbonat tabletin çözünmesini ve gastrik boşalma hızını artırarak parasetamol emilimini hızlandırır ve daha çabuk etki göstermesini sağlar.Panadol Extra Tabletin bileşimindeki kafein ise bazı baş ağrısı tiplerinde beyin damarlarının daralmasını sağlayarak parasetamolun ağrı kesici etkisine katkı sağlar.

 

Kontrendikasyon:

 Parasetamole aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalar ile karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda kontrendikedir.

 

Uyarılar:

 Hepatik nekroz, parasetamolün aşırı dozuna bağlı bir komplikasyondur. 10 gramın üzerinde alınması durumunda toksisite görülebilir. Anemili veya kardiyak, pulmoner, renal ya da hepatik yetmezliği olanlarda doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.- 5 günden uzun süren ağrılar, ateşi 39.5°C’den fazla olanlarda, 3 günden daha uzun süren ateşte ve tekrarlayan ateş olgularında doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

 

Yan Etkileri:

 Nadiren alerjik ve aşırı duyarlılık reaksiyonlarına ve makülopapüler döküntülere neden olabilir. Yine çok nadir olarak mide bulantısı görülebilir. Uzun süreli kullanımda nadir olarak hemolitik anemi, trombositopenik purpura ve agranülositoz olguları bildirilmiştir.

 

İlaç Etkileşimleri:

 Yüksek dozda uzun süreli kullanımda antikoagülanların etkisini artırmaktadır. Uzun süreli yüksek dozda kullanılanparasetamol kumarin, indantoin türevleri ile fenotiyazinlerle etkileşebilir,ürinez, 5-hidroksiindol asetik asit testinde yanlış pozitif sonuç verebilir.Kloramfenikol, barbitüratlar, antikonvülsanlar, desipramin, doksorubisin,mide boşaltma süresini etkileyen ilaçlarla etkileşebilir. Alkol, parasetamolün hepatotoksik etkisini artırır.

 

Doz Önerisi:

 Erişkinlerde ve 12 yaşın üzerindeki çocuklara uygulanır. Hekim önerisi olmadıkça 12 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.Eğer gerekirse doz her 4 saatte bir yenilenebilir, ancak 24 saatte 4 dozdan daha fazla verilmemelidir. Her bir Panadol Actifast Tableti 173 mg sodyum içerdiğinden, düşük sodyum perhizinde hastalar tarafından kullanılmamalıdır.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...