Kulağa Kaçan Yabancı Maddeler

Kulağa Kaçan Yabancı Maddeler

Ev ortamında bulunan yabancı maddelerin istem dışı kulağa kaçması durumunda yaşanabilecek belirtiler ve uygulanan tedavi yöntemleri.

Doktorların kulaktan çıkardığı maddelerin çeşitliliği şaşırtıcıdır. Bilyeler, minik oyuncaklar, takılar, böcekler, tohumlar, kağıt parçaları, plastik parçaları, kulak tıpaları, Kulağın yapısı karmaşık olduğu için, içine kaçan cisimlerin çıkması oldukça güçtür.

Belirtiler

  • Kulak ağrısı
  • İşitme kaybı
  • Kulakta yabancı bir madde olduğu hissi

Teşhis

Kulağınıza bir şey kaçtığında, genellikle bunun farkına varırsınız. Kulağınızda ağrı ya da dolgunluk hissi olur ve işitmeniz azalabilir. Bu durum çocuklarda olduğunda teşhis etmek biraz daha zor olabilir. Çocuğa kulağının ağrıyıp ağrımadığını ve küçük bir şeyle oynayıp oynamadığını sorun. Kulağında yabancı bir madde olup olmadığına bakın. Eğer bir şey görürseniz, kesinlikle çıkarmayı denemeyin; çocuğun oldukça hassas olan dokularına zarar verebilir ya da yabancı maddeyi daha derine itebilirsiniz. Tedavi için doktorunuza ya da bir hastane acil servisine başvurun.

Yabancı maddeler ekseriyetle çok uzun süren problem yaratmaz. Ancak eğer madde kulak zarına itilmişse, zar yırtılabilir ve orta kulak zedelenebilir. Bu tehlikeli durum yaratabilir.

Tedavi

Doktor kulağı muayene eder. Bu muayene kulak kanalının tümünün bir aletle gözden geçirilmesi şeklinde olabilir. Daha sonra içerdeki madde ufak bir aletle alıp çıkarılır. Bu iş için timsah çenesine benzer bir alet (alligatör forseps) kullanılır. Yavaş emme metodu veya kulağı sıvıyla doldurup maddeyi dışarı suyla atmak yolu da uygulanabilir. Eğer madde hala canlı olan bir böcekse, madeni yağ damlatılarak böcek hareketsiz hale getirilebilir. Bu bir doktora gidene kadar duyulan rahatsızlığı azaltabilir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...