Çikolata Kisti: Acı Çikolata

Çikolata Kisti: Acı Çikolata

Op. Dr. Serhat Partalcı; çikolata kisti denilen hastalığın yumurtalıklara ve kordonlara ulaştığında hamile kalmayı engellediğine dikkat çekiyor.

Şiddetli adet sancısı yaşayan, derin cinsel aktivite de ağrısı olan, kasık, karın ağrısı yaşayan, kanlı dışkı, idrarda kan ve yanma, adet kanamasıyla birlikte eş zamanlı burun kanaması, vücudun çeşitli yerlerinde morluklar oluşan, üreme çağındaki kadınlar dikkat!

Op. Dr. Serhat Partalcı; boza kıvamında erimiş çikolataya benzediği için çikolata kisti denilen hastalığın yumurtalıklara ve kordonlara ulaştığında hamile kalmayı engellediğine dikkat çekiyor.

Op. Dr. Serhat Partalcı; çocuk sahibi olmakta güçlük çeken kadınların %40 ında görülen çikolata kisti yani tıp dilinde endometriozisin, çok nadir olarak menopozdaki kadınlarda ve hatta tıp literatüründe erkelerde bile görülebildiğini bildiriyor. Hiçbir şikayeti olmayan kadında da rastlantısal olarak görülebilen çikolata kistinin sıklıkla belirti vermeden de oluşabildiğine değiniyor. Dr. Partalcı; her ay gebeliği oluşturacak şekilde hazırlanan ve gebelik olmadığı zamanlarda yeterli hormon desteği alamayan, adet kanaması halinde dökülen özel hücre tabakasının, vücutta rahim dışında başka bir alanda bulunması ile oluştuğunu belirtiyor. Çikolata kistinin yerleştiği bölgeye, yayılımına, derinliğine ve büyüklüğüne göre sınıflandırıldığını söylüyor. Hastalığın evresinin yarattığı şikayetler ile bağlantısı olmadığını sözlerine ekliyor.

Nasıl Bir Tedavi

Op. Dr. Serhat Partalcı; bu hastalığın kalıcı tedavisinin olmadığını, uygulanan tedavilerin amacının ağrıyı gidermek ve hastalığın ilerlemesini ortadan kaldırmak şeklide olduğunu belirtiyor. Çikolata kistini engelleyen iki doğal durumun hamilelik ve menopoz olduğunu sözlerine ekliyor. Partalcı, hastalığın hafif seviyelerinde hormonal, ileri aşamalarında ise cerrahi tedavilerin uygulandığını söylüyor. Kısırlık nedeniyle cerrahi tedavi uygulayan kişilerin 6 ay içinde kendiliğinden hamile kalamamış ise yardımcı üreme tekniklerine başvurmaları gerektiğine değiniyor. Bu grup hastalarda özellikle büyük çikolata kisti çıkarılmış ise yumurtalıkların rezervinde azalma oluşabiliyor. Aşılama sonrası gebelik oluşmamışsa mutlaka tüp bebek tedavi yöntemlerine başvurmalarını tavsiye ediyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...