Panik Bozukluk Kadınlarda Daha Yaygın

Panik Bozukluk Kadınlarda Daha Yaygın

Cumhuriyet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, panik bozukluğu, kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla görülüyor.

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Doğan, Sivas ta yaptıkları araştırmada, kadınların yoğun korku ve huzursuzluk durumu olan panik bozukluğuna sahip olma oranının, erkeklere göre yüksek olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Araştırmada kentteki kadınların yüzde 7.3'ünde panik bozukluğu olduğunu tespit edildi. Bu oran erkeklerde ise yüzde 2.36 olarak belirledi.

Araştırmalarında Sivas'ta bu rahatsızlığın yaşam boyu yaygınlığını da yüksek tespit ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Doğan, kentte yaşam boyu panik bozukluğu yaşayanların oranını %5.1 olarak saptadıklarını söyledi.

Panik Bozukluk Nedenleri

Hastalığın, travma sonrası stres bozukluğu, sosyal fobi ve diğer fobiler, saplantı-zorlantı bozukluğu, madde kullanımına ya da vücutsal hastalığa bağlı kaygı bozukluklarında görülebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Doğan, "Bir panik atak sebepsiz olarak aniden başlayabileceği gibi, belli bazı durum ya da ortamlarla ilişkili de olabilir. Örneğin, korkulan bir hayvan, kalabalık ortamda faaliyet gibi bir durumu takiben de başlayabilir" dedi. Panik bozukluğunun, agorafobili yada agorafobisiz olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Doğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Agorafobili panik atak hastalarında, tek başına dışarıya çıkamama ve yanlarına başka bir kişiyi de alma, kalabalık caddelerden geçememe, kalabalık mağaza, marketlere girememe, kapalı ortamlar ve kapalı araçlardan kaçınma gibi rahatsızlıklar yaşanabilir. İleri aşamalarda kişiler evlerinden çıkmayı reddedip, çevrelerindekileri de kendileri gibi evde tutmaya zorlayabilirler. Böylece sosyal ilişkiler bozulup, boşanmalara yol açabilir."

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...