Kanserin Önlenmesi

Kanserin Önlenmesi

Hiçbir garanti olmamasına rağmen kanser riski taşıyan faktörlerden kaçınmak iyi bir önlemdir. Kanser riskini azaltmak ve önlemek için önerileri derledik.

Aşağıda belirtilen kuralları uygulamaya çalışın.

Tütün Kullanılması (Sigara İçmek)

Tek kelimeyle hayır. Akciğer kanserinden ölümlerde her 5 ölümden en az 4’ünün nedeni ve tüm kanserle ilişkili olaylarda yaklaşık yüzde 30 miktarında ölümün nedeni sigara içmektir. Dumansız tütünün kullanımı insanlarda ağız, gırtlak, boğaz veya yemek borusu kanseri riskini artırır.

Güneşe Maruz Kalmak

Her yıl yaklaşık yarım milyon melanom olmayan cilt kanseri olayının hemen hemen hepsinde temel düşmanın güneş olduğu yeni araştırmalarla belirtilmektedir. Özellikle cildiniz açık renk ise güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçının. Güneş yanıklarından kaçınmak için bir koruyucu kullanın.

Alkol

Kendi alkol tüketiminizden kendiniz sorumlu olun. Çok içenlerde ağız, gırtlak, boğaz, yemek borusu veya karaciğer kanseri riski fazladır.

Menopoz Tedavileri

Olgun yaştaki kadınlarda menopoz belirtilerinin tedavisi için östrojen kullanımı endometrial (rahim mukozası ile ilgili) kanserlerde belli riskler yaratır. Doktorunuzla tedaviyi tartıştığınız zaman östrojen tedavisinin yararlarını ve risklerini dikkatlice tartın.

Radyasyona Maruz Kalma

İyonize radyasyonu (x-ışınlarına) aşırı bir şekilde maruz kalma kanser riskini artırır. Evlerdeki radon da potansiyel bir risk olabilir. Tıbbi x-ışınlarının çoğu, görüntü kalitesini bozma pahasına, mümkün olan en düşük dozda verilecek şekilde ayarlanır ve fazla radyasyona maruz kalmamanız sağlanır.

Sanayi Maddelerine Maruz Kalmak

Nikel, krom, asbest, vinil klorid ve diğer bazı sanayi maddelerine maruz kalma belli kanserlerin riskini artırır.

Beslenme

Yediklerinizin kansere yakalanma riskine etkisi olabilir. Çok yağlı veya tuzlama şeklinde hazırlanmış, "isli" denilen türde veya nitritle işlemden geçirilmiş gıdalar ve yemekler potansiyel olarak tehlikeli olabilir. Diğer yandan A ve C vitaminlerinin zengin olduğu yiyecekler ve lifli yiyecekler belli kanserler için riski azaltmada yardımcı olabilir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...