Mamografi Ne Zaman ve Kimlere Yapılır

Mamografi Ne Zaman ve Kimlere Yapılır

Mamografinin kullanımı ile daha önce tedavi şansı çok düşük olan meme kanseri, günümüzde birinci evrede yakalanabiliyor.

Mamografinin kullanımı ile daha önce tedavi şansı çok düşük olan meme kanseri, günümüzde birinci evrede yakalanabiliyor ve tedavide başarı oranı yüzde 90'ın üzerinde seyrediyor. Meme kanseri ile mücadelede mamografi en büyük güç!

Tüm dünyada meme kanseri görülme oranları artarken, ölüm oranlarında ise aksine azalma söz konusu. Memedeki kanser ya da kanser dışı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan şişliklerin erken dönemde teşhis edilmesinde mamografi önemli rol oynuyor. Öyle ki kendi kendine ya da bir hekimin muayenesinde ele gelebilecek büyüklüğü ulaşmamış kitlelerin saptanmasında da mamografi etkin bir yöntemdir.

Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Hamdi Koçer, mamografinin gerektiğinde her yaştan kadına güvenle uygulanabildiğini belirtiyor ve ekliyor: "Memede aydınlatılması gereken şüpheli bir durum varsa, hem ultrasonografi hem mamografi yapılabilir. Ancak genç yaşlarda meme dokusu çok yoğun olduğundan mamografinin yerine, ultrasonografi daha kolay uygulanır."

Yaş ilerledikçe kanser görülme riski artarken, beraberinde kanserin de mamografi ile teşhis edilme şansı artıyor. Bu nedenle ileri yaşlarda çekilen mamografiler meme hakkında daha çok bilgi veriyor.

Mamografi tarama veya tanı amaçlı yapılıyor. Tarama amaçlı mamografiler, hiç yakınması olmayan kadınlara topluca yapılan incelemeler olarak adlandırılıyor. Bu incelemelerin ücreti de bir sağlık kuruluşu, kamu veya sivil toplum örgütü tarafından karşılanıyor. Herhangi bir yakınma veya kaygı ile kendiniz doktora başvurduğunuzda, muayeneden sonra sadece ultrasonografi ile yeterli bilgiye ulaşabiliyorsa bununla yetinilebilinir. Tanısal amaçlı mamografi de çekilmesi gerekiyorsa, bu noktada tanısal amaçlı tetkik her yaştaki kadına yapılabiliyor. Ancak unutmamak gerekir, 35-40 yaşından önceki mamografiler sınırlı ölçüde bilgi veriyor. Koçer, “Herhangi bir meme yakınması olan bir kadın bana başvurduğunda; muayenesine, ailesel risklerine, kişisel risklerine ve memenin yoğunluğuna bağlı olarak 35-40 yaş aralığında ilk mamografisini çektiriyorum. Özel takip gerektiren bir patolojisi yoksa 40 yaştan sonra düzenli takibe başlamasını öneriyorum.” diyor.

Rutinde 40 yaşın üzerinde her yıl ya da 2 yılda bir mamografi ve ultrasonografi çekilmesi öneriliyor. Unutmayın; düzenli kontrol, meme kanserinin tedavi edilebilir bir evrede yakalanma şansını artırıyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...