Meme Kanserinden Korunabilirsiniz

Meme Kanserinden Korunabilirsiniz

Meme kanserinde en sık görülen belirtiler, memede ağrısız bir kitlenin ortaya çıkması ve meme yapısında oluşan şekil değişikliğidir.

Ölümlere yol açan meme kanserinden erken teşhisle korunabilirsiniz. Meme kanserinde en sık görülen belirtiler, memede ağrısız bir kitlenin ortaya çıkması ve meme yapısında oluşan şekil değişikliğidir. Bu nedenle 20 yaşın üzerindeki tüm kadınların, ayda bir kez kendi meme kontrollerini yapması gerekir.

Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'de her yıl yaklaşık 30 bin kadında meme kanserine rastlandığı bildirildi. Meme kanserinin, kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer aldığına işaret edilen açıklamada, kadınların meme sağlığına özen göstermelerinin hayatlarını kurtaracağı kaydedildi. 

Meme Kanserinden Korunmada Erken Teşhisin Çok Önemli Bir Yer Tuttuğu Vurgulanan Açıklamada, Şunlar Kaydedildi:

20 yaşın üzerindeki tüm bayanlar, ayda bir kez kendi meme kontrollerini yapmalı. Bunun için en ideal yöntem, kadınların kendi kendilerine elle yapacakları muayenedir. Kadınlar kendi kendilerine elle yapacakları kontrollerde, memelerinin dokusu ve yapısı konusunda fikir sahibi olacakları için memelerinde oluşacak herhangi bir değişikliği hemen fark edeceklerdir.

Meme Kanseri Belirtileri

Açıklamada, meme kanserinde en sık görülen belirtilerin, memede ağrısız bir kitlenin ortaya çıkması ve meme yapısında oluşan şekil değişikliği olduğu ifade edildi. Kadınların kendi kendilerine meme muayenelerini, adet bitim tarihinde yapması gerektiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

Çünkü adet döneminde meme dokusu yumuşak olur ve herhangi bir kitlenin varlığı kolayca fark edilir. Adetten doğal ya da cerrahi nedenlerle kesilme hali söz konusu ise bu muayene, her ayın aynı günü tekrarlanmalı. Hormon tedavisi alan kadınlar ise bu muayene için en uygun günün hangisi olduğu konusunda doktorlarına danışmalı. Kadınlar, kendi kendilerine meme muayenelerini ayna karşısında dikkatli bir gözlemle yapmalı. Ayna önünde yapılan kontrollerde; memede ele gelen sertlik veya kitle, meme başlarının pozisyonlarında değişiklik, kalınlaşma, kızarıklık veya yara olması, memenin rengi, dokusu veya şeklinde değişiklik, meme derisinde kalınlaşma, şişme veya renk değişikliği, meme ucundan akıntı, meme veya meme başında içeriye doğru çekilme durumu tespit edilirse derhal bir hekime başvurulmalı.

İleri Yaştaki Kadınlar

Kadınlarda ileri yaşın, meme kanseri açısından risk faktörlerinin başında yer aldığı vurgulanan açıklamada, yeni meme kanseri tanısı konan kadınların yüzde 70’inin 50 yaş üzerinde bulunduğu, bu yaş grubunda olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığının, 50 yaş altında olan kadınlardan 4 kat daha fazla olduğu bildirildi. 

Bütün kadınların, 20 yaşından itibaren her ay uygun dönemde, kendi kendilerine meme muayenesi yapması gerektiği vurgulanan açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu: 

  • 20-40 yaş arası her kadın 3-4 yılda bir hekim tarafından meme muayenesi yaptırmalı.
  • 40 yaşa gelmiş her kadın kontrol amaçlı mamografi çektirmeli. (Risk grubundakilere doktor isteği üzerine 40 yaşından evvel bile çekim yapılabilir.)
  • 40-50 yaş arası her ay kendi kendine meme muayenesi ve 2 yılda bir hekim muayenesi yaptırmalı. (40 yaşından önce mamografi önerilmiyor.)
  • Bu nedenle 50-69 yaş arasındaki her kadın, mutlaka yılda bir kez hekime başvurarak meme muayenesi yaptırmalı ve mamografi adı verilen meme filmini 2 yılda bir kez çektirmeli.
  • Meme kanserinin erken teşhisinde çok önemli bir yer tutan mamografi, memede muayene ile saptanamayacak kadar küçük anormalliklerin tespit edilmesi amacıyla düşük dozda çekilen bir meme röntgen filmidir.
  • Meme kanseri için risk faktörlerine de yer verilen açıklamada, aile yakınları arasında meme kanseri vakası görülen kadınların, hastalığa yakalanma olasılığının diğer kadınlara göre daha fazla olduğuna dikkat çekildi.

Emziren Annelerde Görülme Oranı Düşük

Kız kardeşi veya annesi meme kanserine yakalanan bir kadının hastalık riskinin diğer kadınlardan 2-5 kat daha fazla olduğu belirtilen açıklamada, yanlış beslenme, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımının meme kanseri açısından risk faktörleri arasında yer aldığı ifade edildi. 

Açıklamada, Meme Kanserinden Korunmak İçin Alınacak Önlemlerle İlgili Şu Bilgilere Yer Verildi: 

“Annelerin bebeklerini emzirmeleri, hem kendileri hem bebekleri için sayısız yarar içeriyor. Emziren annelerde meme kanseri görülme oranı, diğer annelere göre oldukça düşüktür. Meme kanserinden korunmak için; vücut ağırlığı kontrol altında tutulmalı, doğru besinlerle beslenmeye özen gösterilmeli, stres azaltılmalı, alkol ve sigaradan uzak durulmalı, spor yapılmalı ve haftada üç dört kez yarım saat yürüyüş yapılmalı.”

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...