Sarımsak Kansere Etkili

Sarımsak Kansere Etkili

Kan kolesterolü ve trigliserid seviyelerini düzenleyen sarımsağın yapılan araştırmalara göre kanser üzerinde iyileştirici etkileri bulunduğu tespit edilmiştir.

Sarımsak her derde deva. Şimdi de sarımsakta sıtma ve kansere karşı savaşta önemli rol oynayan bileşimler bulunduğu ortaya çıktı. Kanada’nın Toronto Üniversitesinde yapılan bir araştırmada, sarımsağın, sıtma hastalığında olduğu gibi kanserle savaşta da önemli rol oynadığı saptandı.

Sarımsağın içinde bulunan bileşimlerin sıtmada enfeksiyon oluşmasını önlediği biliniyordu. Sarımsakta bulunan bileşimlerin, sıtmadaki enfeksiyonu önleme mekanizmasının, kanserle savaşta ortaya konulan mekanizmayla aynı olduğu belirtildi. 

"Disulfides" adı verilen sarımsağın içindeki bileşimler, doğal olarak soğan ve mohogany ağacında da bulunuyor. Sarımsaktaki bileşimlerin, anti-mantar, anti-kanserojen ve anti-bakteriyel özellik taşıdığı açıklandı. 

Daha önce sarımsağın sıtma üzerinde etkili olup olmadığını hayvanlarda deneyen bilim adamları, disulfides bileşimlerinden sadece birinin, sıtma paraziti üzerinde etkili olduğunu saptadı. Disulfides bileşimlerini kanser hücreleri üzerinde deneyen uzmanlar, sarımsağın içindeki bileşimlerden bazılarının, kanser hücrelerini öldürebildiğini belirledi. 

Sıtma parazitinin hücreler üzerinde meydana getirdiği enfeksiyonu inceleyen araştırmacılar, kanser hücreleriyle sıtma enfeksiyonu taşıyan hücrelerin aynı profilde olduğunu gözledi. 

Sarımsağın içinde bulunan bileşimlerden biri olan Ajoenenin, hücreler için önemi bulunan glutathione sistemi üzerinde etkisi bulunduğu gözlendi. 

Ajoenenin, glutathione sisteminin eksilmesini önleyerek, hücrelerin oksidativ strese karşı etkili olmasını ve normal metabolizmanın oluşabilmesini sağladığını belirtiliyor. 

Bilim adamları, günün birinde sarımsağın içinde bulunan bu bileşimlerden, sıtma paraziti ve bazı kanserler için ilaç elde edilebileceğini düşünüyor. 

Bir ilacın elde edilmesi durumunda ilacın sarımsak kokup kokmayacağıyla ilgili düşünceleri sorulan uzmanlar, "Laboratuvarda bileşimlerin olduğu küçük şişeyi açtığımızda, herkes laboratuvardan kaçmaya çalışıyordu" diye yanıt verdi. 

Sarımsak araştırmasıyla ilgili rapor, ABD’nin Atlanta kentinde başlayan, "American Society of Tropical Medicine and Hygiene" genel kurulunda açıklandı.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...