Hipotermi Nedir, Nasıl Olur? Hipotermi Belirtileri Neler?

Hipotermi Nedir, Nasıl Olur? Hipotermi Belirtileri Neler?

Hekimce yazarı Şafak Tunç'un okurlarımıza özel kaleme aldığı Hipotermi Nedir, Nasıl Olur? Hipotermi Belirtileri Neler? isimli 15 Şubat 2023 tarihli yazısı.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin acı sonuçları etkisini sürdürürken Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Soğuk hava, kar ve yağmur nedeniyle göçük altında kalan depremzedeler ve ekipler için enkazdan sonra en büyük tehlike hipotermi nedir, nasıl olur ve belirtileri nelerdir? Bu soruların cevaplarını sizin için araştırdık.

Hipotermi Nedir?

Hipotermi, insan vücudunun faaliyet göstermesi için gerekli ısıyı ürettiğinden daha hızlı kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan ve vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesine neden olan bir acil tıbbi durumdur. Normal vücut ısısı yaklaşık 37 C civarındadır. Hipotermi tanısı vücut sıcaklığı 35 C altına düştüğünde ortaya çıkar. Durumun belirti ve semptomları vücut sıcaklığının düşüklüğüne göre değişir.

Hipotermi Neden Olur?

Vücut ısısında olağan dışı düşüşe neden olan faktörlerden bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Yetersiz giysi ya da düşük dış ortam sıcaklığı
  • Soğuk havalarda yetersiz hareket etme
  • Sıcak havalarda bile suda uzun sürelerle kalmak
  • Soğuk suya düşmek
  • Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda: ıslak veya nemli giysiler
  • Vücutta geniş çaplı yanıklar
  • Karlı havalarda kaza geçirmek
  • Depremde uzun süre soğuğa maruz kalmak

Hipotermi Belirtileri Nelerdir?

Titreme (vücut sıcaklığı düştükçe titreme azalabilir ya da tamamen durabilir)
Konuşma bozukluğu veya mırıldanma
Yavaş veya sığ (yüzeysel) solunum
Zayıf nabız
Beceriksizlik veya koordinasyon eksikliği
Uyuşukluk veya enerji eksikliği
Uykuya meyil veya hafıza kaybı
Bilinç kaybı veya
Parlak kırmızı, soğuk cilt (bebeklerde)

Hipotermi Nasıl Önlenir?

Soğuk havada dışarı çıkmadan önce bireyler kendilerinin ve çocuklarının belirli önlemler alması konusunda gerekli adımları attığından emin olmalıdır.

Vücut ısısının baş, yüz ve boyundan kaçmasını önlemek için bir şapka veya başka bir koruyucu örtü ve ellerden kaçmasını önlemek için eldiven giyilmelidir. Bol, kat kat ve hafif giysiler kullanılmalıdır. Sıkı dokunmuş, su tutmayan malzemeden yapılmış dış giysiler, rüzgardan korunma için en iyisidir. Yün, ipek veya polipropilen kıyafetlerin iç katlarda giyilmesi, vücut ısısını pamuktan daha iyi korur.

Hipotermi Nasıl Tedavi Edilir?

Her ne kadar vücut ısısının normal derecelere yükseltilmesi hipoterminin geçmesine yardımcı olsa bile, hipotermi belirtileri gösteren her birey için acil tıbbi yardım gereklidir. Tıbbi yardım gelene kadar bir takım ilk yardım önlemleri alınabilir.

Hipotermili bir kişiye yardım ederken, nazikçe davranmak gereklidir. Sadece gerekli hareketler yapılmalıdır. Masaj veya ovmadan kaçınmak gereklidir. Aşırı ve sert hareketler kalp atışını durdurabilir. Hipotermili birey soğuktan uzaklaştırılmalı ve mümkünse sıcak ve kuru bir yere götürülmelidir. Aksi takdirde mümkün olduğunca soğuktan ve rüzgârdan korunmalıdır. Bireyi yatay durumda tutmak gerekebilir, ancak vücut soğuk zeminden izole edilmelidir. Açık havada birey bir battaniyenin ya da bir başka kişinin üzerine yatırılabilir.  

Bireyin kıyafetleri ıslaksa, çıkarılmalıdır. Gerekli olan durumlarda aşırı hareketten kaçınmak için kıyafetler kesilmelidir. Bireyleri ısıtmak için ideal olarak kat kat kuru battaniye veya palto kullanılabilir. Sadece yüz açıkta kalacak şekilde baş kapatılmalıdır.

Şiddetli hipotermi vakalarında bireyler belirgin bir nabız veya nefes alma belirtisi göstermeden bilincini yitirebilir. Nefes almanın durduğu, ya da tehlikeli derecede zayıfladığı durumlarda, eğitim almış bireyler suni solunum desteği verebilir.

Bireyi ısıtmak için sıcak su, ısıtma yastığı veya ısıtma lambası gibi doğrudan ısıtan araçları kullanmaktan kaçınılması gereklidir. Aşırı sıcaklık cilde zarar verebilir veya kalbin durmasına neden olacak kadar şiddetli düzensiz kalp atışlarına neden olabilir. Birey uyanıksa ve yutma sorunu yoksa, vücudu ısıtmak için sıcak, alkolsüz, tatlı,   ve kafeinsiz bir içecek sağlamak faydalı olacaktır. Ilık ve kuru kompresler veya plastik bir şişede veya kurutucuda ısıtılmış bir havlu ile geçici bir kompres yapılabilir. Kompres sadece boyun, göğüs duvarı veya kasık bölgesine uygulanmalıdır. Kol ve bacaklara erken uygulanan ısı soğuk kanı kalbe, ciğerlere ve beyne doğru geri gönderip, bu bölgelerdeki vücut ısısının daha fazla düşmesine neden olabilir.

Hipotermi tedavisi sürecinde vücut ısısını yükseltmek için uygulanacak tıbbi bakım vakanın ağırlığına göre farklı müdahaleleri içerebilir.

Hafif hipotermisi olan biri için, üzerini ısıtılmış battaniyelerle örtüp ve içmesi için ılık sıvılar sunarak pasif yeniden ısıtma yapmak yeterli olabilir.

ÖNEMLİ NOT: Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Öneri niteliği taşımamaktadır. Doktor kontrolü olmadan tıbbi müdahale yapmamanız gerekmektedir!

Şafak Tunç
 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...