HPV DNA Pozitif,  Pap Test Negatif  Hastalarda Takip

HPV DNA Pozitif, Pap Test Negatif Hastalarda Takip

Pozitif bir HR HPV test sonucu olan hastalarda normal Pap test tespit edilirse ya yanlış negatif Pap test sonucu vardır ya da...

Pozitif bir HR HPV test sonucu olan hastalarda normal Pap test tespit edilirse ya yanlış negatif Pap test sonucu vardır ya da CIN 2-3 ve serviks kanseri için artmış risk söz konusudur. Bu nedenle HPV HR pozitif, smear negatif olan kadınlar daha sık takip gerekir. Tip 16 veya Tip 18 için pozitif olan kadınlar yüksek risk altındadır ve derhal kolposkopi yapılmalıdır. 30 yaşından daha büyük kadınlarda her üç yılda bir Sitoloji ve HPV testinin kombinasyonu yapmak, yıllık Pap test ile servikal kanser araştırmasına eşittir veya daha iyidir. Bu nedenle National Guidelines negatif HPV test sonucu ve negatif sitoloji sonucu bulunan kadınların üç yıldan daha sık aralıklarla incelenmesine gerek olmadığını belirtmektedir. 

Pozitif HPV Ve Negatif Pap Test Sonucunun Takibi

Bir çok kadın HPV DNA testi pozitif iken, normal Pap test sonucuna sahiptir. National Guidelines 12 ayda bir Pap test ve HPV DNA testini tekrarlanmasını ile takibini tavsiye etmektedir. 12 ayda tekrarlanan testlerde HPV pozitif veya LSIL veya daha ileri bir Pap sonucu olan kadınlar için colposcopy yapılmasını tavsiye etmektedir. 

Klinikten Ayrılmadan Önce HPV DNA Testi Hakkında Aşağıdaki Noktalar Vurgulanmalıdır

  • Test yüksek riskli HPV tiplerinden birine sahip olup olmadığınızı belirler. Testler yüksek riskli HPV’lerin büyük bir kısmını belirler fakat dış genital siğillere neden olan tipleri belirlemez.
  • 30 yaş ve daha yaşlı kadınlarda servikal kanser veya prekanseröz lezyonların araştırılmasındaki duyarlılığı artırmak için HPV DNA testleri Pap test ile birlikte yapılmalıdır.
  • HPV DNA testi erkeklerde kullanılmamalı, çünkü erkeklerde testin performansı konusunda araştırmalar henüz tamamlanmamıştır. Bu bilgilerin temelinde HPV DNA testinin klinik kullanımı aşağıdaki durumları kapsar.
  • 30 yaş ya da daha büyük kadınlarda rutin araştırma Pap testi ile birlikte HPV DNA testi yapılmalıdır.
  • Atipik squamoz cells of undetermined significance (ASCUS)’lu 21 yaş veya daha ileri yaşı olan kadınların araştırılmasında,
  • Low-grade squamous intraepitellial lesion (LSIL)’lu menopozal kadınların incelenmesinde,
  • Anormal sitolojik sonuçları bulunan kadınların postcolposkopik takibinde,
  • HPV DNA için takip edilen kadınlarda tedaviden en az altı ay sonra.

Ne Zaman HPV DNA Testi Yapılmaz? 

  • HPV aşısında önce araştırmalar için,
  • Erkekler için,
  • Gebe kadınlarda, Dış genital organlarında siğil veya partnerlerinde siğil olan seksüel transmitted enfeksiyonlu hastalarda Servikal kanserli kadınların partnerlerinin HPV durumunu kontrol için HPV DNA testi yapılmaz.
  • (LSIL olan postmenopozal kadınlar hariç) ASCUS’dan başka Pap test sonuçları olan kadınları özelliklerine göre ayırmak için HPV DNA testi kullanılmaz.
  • Kadınlarda primer araştırmada Pap testine ilave olarak 30 yaşından daha küçüklere (bu popülasyonda HPV enfeksiyonunun yüksek prevalansı yüzünden ve servikal kanserin düşük prevalansı yüzünden genç kadınlarda primer inceleme tavsiye edilmez) HPV DNA testi kullanılmamalıdır. Benign hastalık nedeniyle total histerektomi yapıldıktan sonraki durumlar için HPV DNA testi kullanılmaz.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...