Kronik Bronşit

Kronik Bronşit

Kronik Bronşit, daralan hava yollarının vücutta rahat nefes alınmasını engellediği bir akciğer hastalığıdır.

Ardışık iki yıl ve her yılın en az üç ayında öksürük, balgam çıkarma söz konusu ise kronik bronşit varlığı söz konusudur. Ancak bunu söyleyebilmek için hastanın tüberküloz, bronşektazi, akciğer kanseri, kalp yetmezliği gibi öksürük, balgama yol açacak başka bir kronik hastalığı olmamalıdır. 

Kronik bronşitte solunum fonksiyonlarında herhangi bir kısıtlanma yoktur, solunum fonksiyonlarında kısıtlanma başladığında bu hastalara KOAH (Kronik Obstrüktif-tıkayıcı-Akciğer Hastalığı) tanısı konur. Kronik bronşit veya KOAH’da özellikle kış aylarında araya giren enfeksiyonlar hastaların öksürüğünde ve balgam miktarında artmaya yol açar. Kronik bronşitin akut alevlenmesi dediğimiz durumda, alevlenmeye yol açan virüs ya da bakterilerin bulaşması solunum yolu ile olur. Balgam genellikle renklidir.

Kronik bronşit hastalarında akut alevlenme söz konusu olduğunda viral enfeksiyon varlığında dahi üzerine bakteriler ekleneceğinden genellikle tedavide hekimin uygun göreceği antibiyotikler yer alır. Bunun dışında balgam yumuşatıcı ve söktürücü ilaçlarla birlikte, enfeksiyon dönemlerinde olabilecek bronş daralması ve hava yolu ödemi değerlendirilip, gerekli ise bronş genişletici ve hava yolu ödemi giderici ilaçlar da tedaviye eklenir. 

Kronik bronşit hastalarının özellikle grip salgını dönemlerinde hasta kişilerle temastan kaçınmaları, gribal enfeksiyon geçirdiklerinde mutlaka hekime başvurmaları, her yıl sonbaharda grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir. Sigaradan uzak durmak içmemek ve içirmemek kronik bronşit ve KOAH’tan korunmak için yapılacak en doğru ve gerekli davranış şeklidir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.