Darbe Sonrası Korkutan Senaryolara Dikkat

Darbe Sonrası Korkutan Senaryolara Dikkat

15 Temmuz ve sonrasında insanlarda artan korku, kaygı, gerginlik, içe kapanma gibi olumsuzluklar oluşturulan felaket senaryoları ile daha da artmakta.

Darbe girişimin ardından endişe, gerginlik, içe kapanma ve konsantrasyon güçlüğü çeken bireyler, iş hayatında da zorlanıyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Polikliniği’nden Uzman Klinik Psikolog Orçun Aykol, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin bireylerde yarattığı endişeden kurtulmak için eski düzenin ve temponun sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti. Aykol, endişe yaşayanlara daha güvende hissetmek için hızlı değişimlere gitmeden düzeni korumalarını önerdi.

Ünlü psikolog Maslow’un İhtiyaç Piramidi’nin en altında fizyolojik gereksinmelerin ve onun ardından da güvenlik ihtiyacının geldiğini belirten, Orçun Aykol, güvenlik ihtiyacının içinde ise beden, iş, aile, mülkiyet ve ekonominin olduğunu söyledi.

Yaşanan darbe girişiminin insanların güvenlik ihtiyacına karşı da bir darbe niteliğinde olduğuna değinen Uzman Klinik Psikolog Orçun Aykol, “Bu da insanlarda büyük bir endişeye neden olmuştur. Ortaya çıkan bu tehdit, endişeyi artırmıştır. Fakat endişe burada işlevsel bir göreve sahiptir. Yani insanlar karşısında yaşadıkları endişe ile sokaklara çıkıp demokrasiye ve özgürlüklerine sahip çıkmış, bu gerçek tehdit güvenlik ihtiyacını sürdürmeye ya da geri kazanmaya çalışmışlardır” dedi.

Çalışanlarda Endişe ve Karamsarlık Artabilir

İnsanların ruhsal dünyasının şüphesiz yaşadıkları ülkenin hatta dünyanın içinde bulunduğu durumdan direkt olarak etkilendiğini de vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Orçun Aykol, şunları söyledi:

“Güvenlik ihtiyacının içinde sayılan beden, aile, mülkiyet ve ekonomik güvenlik yaşanan darbe girişimi ile sarsıldığı için ekonomik kriz yaşanma ihtimali insanları en çok korkutan sonuçlardan biri olmuştur. Bu durum çalışanlarda endişe ya da karamsarlığı arttırabilir. Çünkü endişe en çok belirsiz bir gelecek algısıyla ortaya çıkar. Ayrıca ekonomik güçlükler bir alt basamak olan fizyolojik gereksinimleri de olumsuz etkileyecek ya da karşılanmasını güçleştirecektir.”

Felaket Senaryolarından Uzak Durulmalı!

Uzman Klinik Psikolog Orçun Aykol, endişe halinde güvende hissetmek için hızlı değişimlere gitmeden düzeni korumanın önemli olduğunun altını çizerek, şu önerilerde bulundu:

Bazılarımız endişeyi diğerlerine göre daha belirgin ve yoğun hisseder. Böyle durumlarda da akıllarına daha çok felaket senaryosu gelir. Felaket senaryolarından uzaklaşıp gerçekçi söylemleri dikkate almak, yaşadığımız endişeyi ve karamsarlığı azaltmaya yardımcı olacaktır. Yaşanan olaylar yüzünden gelecek planlarınızı ertelemeyin. Hobilerinize yönelin; kitap okuyun, müzik dinleyin, film izleyin. Gün içinde konsantrasyonunuzu sağlamak için saatte bir yerinizden kalkın. Öğlen arasında ya da iş çıkışında kısa yürüyüşler yapın.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...