Hamileler Oruç Tutabilir Mi?

Hamileler Oruç Tutabilir Mi?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte anne adaylarının en çok merak ettiği “hamileler oruç tutabilir mi?” sorusu tekrar gündeme gelmeye başladı.

Hamileyken oruç tutup tutulamayacağı kararı hamileliğin evresi, sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Ayrıca aşırı sıvı kaybının anne ve bebek sağlığını etkileyebileceğinden Ramazan ayının denk geldiği dönem de önem gösterir. Bu sebeple hamileler oruç tutup tutamayacaklarını uzman bir hekime danışarak karar vermelidir. 

Özellikle riskli gebelikler, prematüre ya da düşük doğum kilolu bebek doğurma ihtimali olan anne adaylarının oruç tutması hem kendi sağlığı hem bebeğin sağlığı için risk teşkil edebilir. Yine anemi problemi yaşayanlar, çoğul gebelik durumu olanlar, kan idrar yolu enfeksiyonu olan, kan basıncı düşük ya da yüksek olan anne adaylarının oruç tutması uzmanlar tarafından tavsiye edilmez.

Bu sebeple hamileler süreçlerini kontrol eden kadın doğum uzmanına danışarak doktorunun önerisi doğrultusunda hareket etmelidir. 

Bununla birlikte anne sağlıklı ise, herhangi bir kronik hastalığı yoksa ve bebeğin sağlığı yerindeyse oruç tutmasında bir sakınca görülmez. Genellikle anne bebek sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi görülmemiştir. Yapılan çalışmalarda hamilelik döneminde oruç tutan annelerin bebeklerinin ağırlığında büyük bir fark görülmemiştir. Hamileyken oruç tutanla hamileyken oruç tutmayan annelerin bebekleri arasında büyük bir boy-kilo farkı gözlemlenmemiştir. 

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı hamileliğin ya da emzirmenin Ramazan orucunu tutmamak için geçerli bir mazeret olduğunu ifade ediyor. Resmi sitesinde yayınlanan fetvada: 

“Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler.“ şeklinde belirtiliyor.

Ancak kendisi dayanabilecek ve çocuğun etkilenmeyeceği durumda uzman hekime danışarak oruç tutabileceklerini de ifade ediyor:

 “Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 269).”

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...