Dünyada ve Ülkemizde Sağlıkta Önemsenenler (2007)

Dünyada ve Ülkemizde Sağlıkta Önemsenenler (2007)

Dünyanın birçok ülkesinde gerçekleştirilen bir araştırma insanların sağlıkla ilgili temel endişelerini ve eğilimlerini ortaya koymaya çalıştı.

Dünyanın birçok ülkesinde gerçekleştirilen bir araştırma insanların sağlıkla ilgili temel endişelerini ve eğilimlerini ortaya koymaya çalıştı. The Henry J. Kaiser Family Foundation ve the Pew Global Attitudes Project tarafından gerçekleştirilen çalışmada 45 bin kişi ile yüz yüze veya telefonla görüşüldü.

Araştırmaya katılan 45 bin kişiden 33 bininin düşük veya orta düzey gelir seviyesine sahip olduğu saptanan araştırmada ülkeler arasında çok farklı öncelikler olduğu gözlendi.

Sahraaltı Afrika ülkelerinde yaşayanlar HIV/AIDS ve diğer bulaşıcı hastalıkları en önemli yaşamsal sorun olarak görürken, Latin Amerika ve Asya ülkelerinde cinayetler, Ortadoğu ülkelerinde terör, Batı Avrupa ülkelerinde çevre kirliliğinin öncelikli sorun olarak görüldüğü, Orta ve Doğu Avrupa'da ise politik konular ve liderlerle ilgili sorunların öne çıktığı saptandı. Doğrudan sağlıkla ilgili sorunları sorulduğunda ise Sahraaltı Afrika ülkelerinde ve Asya'da HIV/AIDS; Latin Amerika ve Ortadoğu'da açlık ve kötü beslenme, Orta Avrupa'da ise sağlık hizmetlerine ulaşım konularının öncelikli sorun olarak görüldüğü saptandı. Birçok ülkede ise kişilerin sağlık ve yiyecek için, 5 yıl öncesine göre, daha çok para harcayabildiği belirlendi.

Türkiye'de yaşayanların %32'sinin sağlık sorunlarını en önemli konu olarak algıladığı saptandı. Yine ülkemizde yaşayanların %47'si 2007 yılı içinde en az bir kez sağlıkla ilgili sorunu olduğu halde parasal nedenlerle sağlık hizmeti alamadığını ifade etti. Türkiye'den katılımcıların %48'i parasal nedenlerle parasal nedenlerle 2007 yılında en az 1 kez temel gıda maddelerine ulaşamadığını bildirken, %50'si parasal neednlerle kıyafet temini konusunda sorun yaşadıklarını belirttiler.

Türkiye'de yaşayanların devletin öncelikli olarak ilgilenmesini istedikleri sağlık konuları ise açlık/kötü beslenme, hamilelikte bakım, sağlık tesislerinin durumu, temiz ve güvenli su, kronik hastalıklar, HIV/AIDS olarak belirlendi. Ilginç olarak dünyanın hemen tamamı aşı ve başıklamaya önem verilmesini isterken ülkemizden böyle bir talep çıkmadı.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...