Güneş ve Sıcak Havalara Dikkat

Güneş ve Sıcak Havalara Dikkat

Güneş ışınlarına maruz kalınması nedeniyle oluşan cilt yanıklarına ise diş macunu veya yoğurt sürmeyin uyarısında bulunuldu.

Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara 15 dakikadan fazla güneşte kalmayın, cilt yanıklarına da diş macunu veya yoğurt sürmeyin uyarısında bulundu. 

Sağlık Bakanlığı, artan sıcakların insan sağlığını tehdit etmeye başladığını bildirdi. Bu havalara özellikle, bebek, çocuk, hamileler ile tansiyon, kalp ve şeker gibi kronik hastalıkları bulunan kişilerin dikkat etmesi gerektiğini kaydeden bakanlık, aksi halde, sıcak çarpmaları, gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybına bağlı rahatsızlıkların meydana gelebileceğine işaret etti. 

Sıcak Deriye Dikkat

Özellikle sahil bölgelerinde tatil yapan vatandaşların vücut ısısının ayarlanamaması nedeniyle sıcak çarpmasına maruz kaldıklarına işaret eden Sağlık Bakanlığı, sıcak çarpmalarının; güçsüzlük, baş dönmesi, bol terleme, adale krampları, davranış bozukluğu, solgun ve sıcak deri, mide krampları, kusma, bulantı, hızlı nabız, bilinç kaybı ve hayal görme belirtileriyle anlaşılabileceğine dikkat çekti. 

Sıcak Çarparsa Ne Yapılmalı

Sağlık Bakanlığı, sıcak çarpmasına maruz kalanların, serin ve havadar bir yere alınarak, giysilerinin çıkarılmasını, sırt üstü yatırılarak kol ve bacaklarının yükseltilmesini öneriyor. Ayrıca kişinin bulantısı yoksa ve bilinci açıksa, su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre suya 1 çay kaşığı karbonat ve 1 çay kaşığı tuz karıştırılarak içirilmesi gerektiğini bildirdi.

Giysileriniz Bol Olsun

Vatandaşların bu tür olumsuzluklara maruz kalmamaları için özellikle güneş ışınlarının dik açıyla geldiği 11.00 ila 16.00 saatleri arasında açıkta bulunmamaları veya denize girmemelerini öneren Bakanlık, ille de dışarı çıkılacaksa güneş gözlüğü, şapka ve şemsiye gibi aksesuarların ve bol kıyafetlerin tercih edilmesini istedi. 

Günde 2 Litre Su İçin

Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara sıvı kaybını önlemek için günde iki bardak su içmelerini önerdi. Sıvı ihtiyacını karşılamak için taze sıkılmış meyve suları, ayran, bitki ve meyve çaylarının da içilmesi gerektiğini bildiren Bakanlık, sıvı kayıplarını dile getiremeyecek olan bebek ve çocuklar konusunda ebeveynleri de dikkatli olmaları için uyardı. 

Güneşte 15 Dakikadan Fazla Durmayın

Güneş yanıklarından korunmak için 15 dakikadan fazla güneşte kalınmamasını, kalınacaksa da koruyucu kremler kullanılmasının önemine değinen Sağlık Bakanlığı, cilt yanıklarına da diş macununu veya yoğurt sürmemeleri için vatandaşları uyardı. 

Yemeklerde Buğulamayı Tercih Edin

Yaz aylarında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Bakanlık, besinleri pişirirken ızgara, buğulama ve haşlama yöntemlerinin tercih edilmesinin daha yararlı olacağını bildirdi. Bakanlık, Günde en az 5 porsiyon meyve tüketin. Hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar ve dondurma yiyin önerisinde bulundu.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...