Dikkatsiz Gençler Sigaraya Daha Yatkın

Dikkatsiz Gençler Sigaraya Daha Yatkın

Amerikalı araştırmacılar, dikkatsiz ve zihni dağınıklık sergileyen gençlerin daha fazla sigaraya bağımlı olduklarını saptadı.

Amerikalı araştırmacılar, dikkatsiz ve zihni dağınıklık sergileyen gençlerin daha fazla sigaraya bağımlı olduklarını saptadı.

Günlük işlere karşı dikkatsiz davranan, hareketlerinde sinirlilik sergileyen gençlerin, sigara tiryakisi olabildiklerini belirleyen uzmanlar, genellikle lise çağındaki gençlerde görülen bu durumu bir gençlik rahatsızlığı olarak nitelendiriyor.

Pennsylvania ve Georgetown üniversitesinde yapılan araştırmada, okul çağındaki gençlerin yüzde 3 ila 5inde, bu rahatsızlıkların görülebildiği belirlendi. Kliniksel olarak rahatsızlık işareti sergileyen bu tür gençlerin dikkatlerini hep başka taraflara verdikleri, küçük olaylar karşısında bile gereğinden fazla heyecanlı oldukları belirtiliyor.

Araştırmacı Dr. Janet Audrain, bu tür gençler arasında sigara bağımlılığının erken saptanarak önlenebileceğine değindi.

ADHD olarak nitelendirilen rahatsızlığın neden gençleri sigaraya karşı bağımlı yaptığının henüz açıklık kazanamadığına işaret eden uzmanlar, bu tür gençlerin nikotin ile kendilerini idare etme yolunu seçtiklerini düşünüyor.

Lise 2ye giden 1066 öğrenci arasında yapılan araştırmada, ilgisizlik ve aykırı davranışlar gösteren gençlerin, normal durum sergileyen gençlere göre üç kat daha fazla sigaraya meyilli oldukları saptandı.

Uzmanlar, bu tür gençler arasında rahatsızlıkları ile ilgili olarak sadece kliniksel işaretler ortaya koyanların sigaraya daha fazla meyilli olduklarını, bu gruba sadece aşırı heyecan taşıyan ve sadece düşüncesiz hareket eden gençlerin girmediğini belirtiyor.

Klinik işaretler olarak, dikkatsiz ve umursamaz davranış, çevreyi hiçe sayma, çabuk sinirlenme, gelecekle ilgili plan yapmama gösteriliyor.

Araştırma raporu, Journal of the American Academy of Child adlı dergide yer aldı.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...