Sigara İçmek İrade Zayıflığı Değil Kronik Sorun

Sigara İçmek İrade Zayıflığı Değil Kronik Sorun

Avrupa'nın 16 ülkesinde 2 bin 836 pratisyen hekimle yüz yüze görüşülerek yapılan STOP Araştırması’nın sonuçları açıklandı.

Avrupa'nın 16 ülkesinde 2 bin 836 pratisyen hekimle yüz yüze görüşülerek yapılan STOP Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Bağımlıların sadece yüzde 5’i kendi çabasıyla sigarayı bırakırken, bir yıl içmemeyi başaranların yüzde 20’si 6 ay ile bir yıl içinde yeniden sigaraya başlıyor. 

Barcelona’da düzenlenen Dünya Kardiyoloji Kongresi’nde açıklanan STOP Araştırması’nın sonuçları sigarayı bırakma konusunda tiryakilerin büyük zorluklar yaşadığını bir kez daha ortaya koydu. Doktorların sigara içme ve sigarayı bırakma konusundaki tutumlarını ölçen ve Pfizer firmasının desteğiyle yapılan Stop Araştırması’na göre, doktorların yüzde 52’si tedavisi en zor hastalık olarak obeziteyi, yüzde 43’ü sigara bağımlılığını, yüzde 3’ü yüksek tansiyonu, yüzde 1’i de yüksek kolesterolü görüyor. 

Araştırma sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Norveç Ulleval Üniversitesi Önleyici Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Serena Tonstad, sigara içen doktorların yüzde 57’sinin sigara içmeyi hastaların yaptığı ’en zararlı aktivite’ olarak değerlendirdiğini söyledi. Buna karşılık sigara içmeyen doktorların yüzde 73’ü sigara içmenin en zararlı alışkanlık olduğunu düşünüyor. 

Prof. Tonstad, "Hastaların sigarayı bırakmasında, sigara içip de bırakmayı başaran doktorlar çok etkili oluyor. Sigara içen doktorlar bunu büyük bir sorun olarak görmediğinden hastalarına bırakma konusunda daha az telkinde bulunuyor" dedi. Ayrıca Prof. Tonstad, sigara içmeyi zayıf iradeli kişilerin alışkanlığı olarak değil, nikotin bağımlılığının neden olduğu kronik, tekrarlayıcı bir durum olarak nitelendirdi. 

Sigara Beynin Anatomisini Bozuyor 

Prof. Serena Tonstad, sigara içmenin kişilerin beyin anatomisini etkilediğini söyledi. Beynimizde bir ödül merkezi var. Nikotin maddesi de bu ödül merkezini uyararak dopamin maddesinin salgılanmasına neden oluyor. Dopamin salgılanınca kişi mutluluk hissediyor. Sigara dumanı bir saniyede akciğerleri geçip beyne ulaştığından mutluluk duygusu sigara içtikten hemen sonra duyuluyor. İşte sigarayı bırakmadaki zorluk da burada başlıyor. Prof. Tonstad, "Bağımlı sigarayı bırakmak istiyor, ancak uzun süre sigara kullananların beynine bazı maddeler yerleşiyor. Bu maddeler beyinde kaldığından, beyin sigarayı unutamıyor" dedi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...