Sigaranın Az Bilinen Zararları

Sigaranın Az Bilinen Zararları

Sigaranın temelde oluşturduğu zararları biliriz. Peki sigaranın vücutta neden olduğu bu zararlarını hiç duymuş muydunuz?

Sigara içmenin, akciğer kanseri ve kronik akciğer hastalıklarının temel nedeni olduğu çok iyi bilinmektedir. Yine de, sigara içmenin sağlığa en önemli etkisi kalp krizlerine neden olmasıdır: sigara, koroner atardamar hastalığının yol açtığı ölümlerin yaklaşık dörtte birinin muhtemel nedenidir. Tütünde, Dolaşım sistemine zarar veren birçok farklı kimyasal madde bulunmaktadır.

Tütün dumanındaki nikotin, kalbinizin çalışmasını zorlayan, kan basıncı ve kalp hızını geçici olarak artıran hormonların salgılanmasına neden olarak, böbreküstü bezleriniz üzerine etki eder. Tütün dumanı, aynı zamanda karbon monoksit içerir. Solunduğunda, karbon monoksit, son derece değerli olan oksijenin yerini alarak alyuvarlara bağlanır. Ayrıca, sigara kalbiniz için gerekli olan oksijen miktarını azaltır.

Sonuç, her bir sigaranın kalbinize ve kan damarlarınıza az, ancak fazladan bir yük getirmesidir. Buna ek olarak, karbon monoksitin kalp kaslarınız, kan damarlarınız ve hatta kanınızın pıhtılaşması üzerine doğrudan etkisi vardır.

Sigara, belirli kan hücrelerinin (trombosit) kümelenme yeteneğini artırır. Düzenek karmaşıktır, ancak atardamarlarda kolesterol depolanmasına neden olmak gibi bir sonucu vardır (bkz. Ateroskleroz: Nedir?). Bu, sigaranın toplumumuzda ölümün üçüncü nedeni olan inmeyle olan ilişkisini açıklar. Sigara içen kişiler 2 ya da 3 misli fazla inme riski taşırlar.

Sigara aynı zamanda, çevre damarların tıkayıcı hastalığına da katkıda bulunur (bakınız Kan Dolaşımı Sorunları). Bu, egzersiz yapıldığında bacak ya da kalçalarda ağrı ve ayağın kangren olmasıyla sonuçlanabilir. Özellikle 35 yaşın üzerinde, doğum kontrol hapları kullanan kadınlar, kalp ve damar hastalıklarıyla ilişkili ciddi risk taşırlar. Risk son derece ciddidir. Sigara, koku ve tat alma duyularını körelterek, yemek yemekten daha az zevk alınmasına yol açar. Sigara ayrıca, peptik ülserin iyileşmesine engel olur (bkz. Peptik Ülser) ve nüksetme riskini artırır.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...