Arı Zehri

Arı Zehri

Şifa kaynağı olan bal, propolis, arı sütü, arı ekmeği gibi çeşitleri üreten arıların zehri de şifa olarak kullanılmaktadır.

Arı zehrinin kokusu, tadı ve olası yan etkileri.

Yumurtadan yeni çıkmış arının zehri olmadığı gibi, çiçektozu verilmeden büyüyen arının da zehri yoktur. (Örneğin arıbeyi). Zehir bezesi arının yaşamının 2. gününden başlayarak zehir salgılamaya başlar. Zehir kesesinde zehrin en çok (sıvı olarak yakl. 3 mg) toplandığı dönem, yaşamının 15. ile 20. günleri arasındadır.

Kokusu Tadı

Keskin, acı ve çok ekşidir.

Yan Etkileri

Sayıları çok az olmakla birlikte birtakım insan arı sokmasına karşı duyarlıdır. Bir arı sokması kurdeşene, ürtikere seyrek olarak kollapsa da neden olabilir. Arının soktuğu kimsenin yüzü beyazlaşmaya, nabzı yükselmeye başladığında derhal hekime başvurmak gereklidir. Aşırı alerji gösterenler tedavi yolu ile arı sokmasına karşı bağdaşıklık kazanabilir. Özellikle arı zehri ile romatizmanın tedavi edilebileceğini Mısırlılar da bilmekteydiler. Tedavi, ağrıyan yer arıya sokturularak yapılırdı.

 Günümüzde zehir özel yöntemle toplanıp kurutularak süresiz saklanabilmektedir. Yapılan araştırmalar arı zehrinin kortizon salgısını arttırdığını göstermiştir. Günümüzde arı zehriyle romatizma, artritis (eklem romatizması), arter hastalıkları, deri, damar hastalıkları, eklem iltihaplanmaları, hematom (kanamalar), nöroloji (sinir iltihapları nedeni duyulan ağrılar), siyatik, alerji, saman nezlesi tedavi edilmektedir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...