Kekik Çayının Faydaları Nelerdir?

Kekik Çayının Faydaları Nelerdir?

Kekik çayının öksürüğü kesme ve bağışıklığı güçlendirmede oldukça etkili olduğu biliniyor. Kekik çayı nasıl tüketilir ve faydaları nelerdir?

Sofralarımızı lezzetiyle taçlandıran kekik, aroması dışında şifalı özellikleriyle de bilinir. Çeşitli vitamin ve mineralleri içerisinde barındırır. Antibakteriyel, antioksidan, antibiyotik özellikleriyle kekiği çay olarak tüketmek özellikle öksürüğü kesme konusunda oldukça başarılıdır. Bunun dışında balgam söktürücü, ağrı dindirici, iltihap giderici, bağışıklığı destekleyici özellikleri de bulunur. Sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Özellikle Covid-19 pandemisinde daha popüler hale gelen kekik çayı içilebileceği gibi gargara olarak da kullanılabiliyor. 

Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

Kekik çayı taze ya da kuru kekikten hazırlanabilir. 

Yaklaşık bir tatlı kaşığı kekik otunu bir bardak kaynamış suyun içine ekleyip demlemeye bırakın. Taze kekikten hazırlanan çayın demlenme süresi 5-10 dakika, kuru kekikten hazırlanan çayın demlenme süresi 15 dakikadır. Demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken konu kekiklerin su ile birlikte kaynatılmamasıdır. Kekik otu su ile birlikte kaynatıldığı takdirde içerisindeki vitamin ve mineralleri, etkinliğini kaybeder.

Kekik Çayının Faydaları

Kekik çayının faydaları düzenli kullanımda ortaya çıkacaktır. Ancak ölçülü miktarda tüketilmelidir.

  • Kekik çayı sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Mideyi korur, bağırsak sağlığını destekler.
  • Üst solunum yolları hastalıklarına iyi gelir. Bu hastalıklar öksürük yapan hastalıklar olduğu için öksürüğü tedavi eder, göğüs tıkanıklığını açar. Kekik yaprağı ispatlanmış bir öksürük ilacıdır. İçine bal katarak çayınızı daha faydalı hale getirebilirsiniz. Özellikle Covid-19 pandemisi döneminde koronavirüs geçiren kişiler öksürüğünü geçirmedeki etkisi sebebiyle sıklıkla kekik çayına başvurmuşlardır.
  • Kekik çayı regl dönemi sancılarını azaltmaya yardımcı olur. Ağrı dindirici özelliğiyle krampları, spazmları hafifletir.  Damarları genişletme etkisiyle de adet söktürücü görevi görür.
  • Kekik sinir sisteminin gevşemesine yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır ve rahatlatır. Özellikle uyumadan önce bir bardak kekik çayı içmek bedeninizi rahatlatıp daha rahat uyumaya yardımcı olabilir.
  • Kekik antioksidan, antibakteriyel, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve vitamin, mineral açısından da oldukça zengindir. Vücudu virüslerden korumaya yardımcı olur. Antiviral özelliği sayesinde fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, lupus, vertigo, kulak çınlaması, romatizma gibi hastalıklara karşı mücadele etmede yardımcı olur. İçerisinde yer alan antioksidan özelliğe sahip uçucu yağlar vücuttan toksinleri ve ödemi atmaya yardımcı olur.
  • Kekik çayını ağızda gargara yapmanın ağız ve diş sağlığını koruduğu biliniyor. Gargara yapmak diş ve diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlar, ağız kokusunu engeller.

Kekik çayının zararları var mıdır? 

  • Kekik çayının bilinen bir zararı olmasa da hastalığı olan kişilerin doktora danışması tavsiye edilir.
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin tüketmesi sakıncalıdır.
  • Hamileler kekik çayı içebilir mi? Hamilelikte kekik çayı tüketmek erken doğum ve düşük riski oluşturabilir. Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların doktora danışmadan kullanmaması tavsiye edilir.
  • Kekik çayı geçici olarak yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Tansiyon için kullanılan ilaçlarla etkileşime girebileceği için doktora danışılmalıdır.
  • Bebeklere kekik çayı verilmemelidir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...