Kafein Unutkanlığa Neden Olabilir

Kafein Unutkanlığa Neden Olabilir

İtalya da üniversite öğrencileri arasında yapılan yeni bir araştırma, kahvenin içerdiği kafeinin unutkanlığa sebep olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, denekler, çok iyi bildikleri bazı kelimeleri hatırlamakta zorluk çekiyorlar. Yani kafein dilimin ucunda ama durumunun daha sık yaşanmasına yol açıyor.

Araştırmayı yapan akademisyenlerden Valeri Lesk, kafeinin, beynin belli bölümlerinin çalışmasını engelleyerek beynin "uyanıklığını" artırdığını belirtiyor. Lesk, beynin engellenen bölümleri sebebiyle de bazı kelimelerin hatırlanmasında zorluk çekildiğini vurguluyor. Ancak, hatırlanmaya çalışılan konuya bağlı olarak kafein, kısa dönemli hafızayı güçlendirebiliyor.

Yapılan araştırmada, 32 üniversite öğrencisi iki gruba ayrıldı. İlk gruptaki öğrencilere, iki fincan sert kahveye eşdeğer 200 mg kafein verilirken, diğer gruptaki öğrencilere ilaç görünümlü hap dağıtıldı. Daha sonra tüm öğrencilere, tek kelimelik cevapları olan 100 genel kültür sorusu soruldu. Mesela "hiyeroglif" cevabını almak için "Eski Mısır da kullanılan yazının adı nedir?" sorusu soruldu.

Her soru için öğrencilerden tek kelimelik 10 seçeneğe bakmaları istendi. Bu seçeneklerden 2 ile 8 tanesi doğru cevaba benzer kelimelerden seçildi. Mesela, doğru cevabı "hiyeroglif" olan soru için verilen seçenekler arasında "hiyerarşi" de bulunuyor. Diğer kelimelerin ise cevapla uzaktan yakından ilgisi bulunmuyor.

Öğrenci, ilk denemesinde cevabı bilemezse, araştırmacılar cevabın ilk hecesini ipucu olarak verdi. Eğer denek bu ipucundan sonra doğru cevabı verirse, bu soru kayıtlara "Dilimin ucunda ama..." olarak kaydedildi.

Öğrencilere gösterilen kelimeler, doğru cevabı çağrıştıracak şekilde düzenlendiyse, deneklere verilen kafein, doğru cevabın hatırlanmasına yardımcı oluyor. Eğer gösterilen kelimelerin cevapla ilgisi yoksa, kafein verilen deneklerin, ilaç görünümlü hap verilen deneklere göre kelimeleri hatırlamakta daha fazla sıkıntı çektikleri belirlendi.

Bu arada, İngiliz Kahve Derneği'nin bir sözcüsü, yapılan araştırmanın çok küçük ölçekli olduğunu, bu sebeple genele yayılamayacağını söyledi. Aşırı olmamak kaydıyla alınan kafeinin yararlı etkileri olduğunu gösteren pek çok araştırma bulunduğunu belirten sözcü, bu araştırmanın bilimsel verileri değiştirmeyeceğini savundu.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...