D3+K2 Vitamini Faydaları Nelerdir?

D3+K2 Vitamini Faydaları Nelerdir?

Son zamanlarda D3 vitamini ve K2 vitamininin birlikte kullanımının önemi konuşuluyor. Peki D3 ve K2 vitamininin birlikte kullanımı şart mı, faydaları neler?

Yapılan araştırmalar D3 vitamininin ve K2 vitamininin birlikte kullanımının vücutta çeşitli faydaları olduğunu gösteriyor. Özellikle son zamanlarda D3+K2 vitamininin depresyon ve anksiyete ile mücadelede önemli rolü olduğunu gösteren çalışmalar mevcut. Bunun için öncelikle D3 ve K2 vitaminlerinin faydalarını öğrenmekte fayda var. 

D3 vitamini nedir?

D3 vitamini, dünyada eksikliği en çok görülen D vitamini türüdür. Güneşe maruz kalmak vitamini almanın en iyi yolu olsa da coğrafi konum sebebiyle yeterli dalga boyunda güneş ışığından faydalanmak her zaman mümkün olamayabiliyor. Bu sebeple de güneş ışığı haricinde hayvansal gıdalar, takviye gıdalar aracılığıyla da D vitamini alınır. Kolekalsiferol olarak da bilinen D3 vitamini karaciğerde, yağ dokularında depolanır. D vitamininin vücutta yeterli düzeyde olmaması pek çok sağlık problemine kapı aralar. 

D3 vitamini faydaları nelerdir?

  • D3 vitamini kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi minerallerin vücutta emilimini sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Kronik yorgunluk, anksiyete ve depresyonu önlemeye yardımcı olur.
  • Kas fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur, kemik sağlığını korumada önemli bir rolü vardır.
  • Cildin yenilenmesine, yaşlanma belirtilerinin gecikmesine yardımcı olur.
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
  • D vitamininin faydaları tüm vücut sisteminde etkilidir, bu sebeple vücutta yeterli miktarda bulunması oldukça önemlidir.

Peki D3 vitaminin eksikliği nelere yol açar? 

Özellikle hamilelerde D3 vitamini eksikliği anne ve bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Çocuklarda D3 vitamini eksikliği büyüme ve gelişmede yavaşlamaya yol açabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, diyabet, kronik yorgunluk, kas ve kemik rahatsızlıklarına neden olabilir. 

D3 vitamini tek başına alındığında besinlerden alınan kalsiyumun emilimini arttırarak vücuda daha fazla kalsiyum alınmasını sağlar. Dolaşımda yeterince kalsiyum bulunmadığında ise kemiklerden kalsiyumu çeker. Uzun süreli D3 vitamini eksikliği kemik erimesine yol açar. 

D3 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? 

Depresyon, anksiyete, değişken ruh halleri; yorgunluk, halsizlik, saç dökülmesi, uykusuzluk, üşüme, kilo vermede zorluk gibi belirtiler D vitamini eksikliğinde sıklıkla görülen belirtilerdir. 

K2 vitamini nedir? 

Menakinon olarak da bilinen K2 vitamini, aldığımız besinlerden bağırsaklardaki yararlı bakteriler tarafından üretilir. Karaciğer, yumurta sarısı, peynir gibi hayvansal gıdalar ve fermente gıdalarda bulunur.

Antiasidler, kolesterol ilaçları, mide ilaçları; uzun süreli antibiyotik kullanımları K2 vitamininin üretilmesine engel olur. 

K2 vitamini eksikliğinde kemik erimesi, damarlarda kireçlenme dolayısıyla kalp damar hastalıkları, kanama ve pıhtılaşma sorunları görülebilir. 

K2 vitamininin görevi ve faydaları nelerdir?

  • Kalsiyumun depolanmasını düzenler, kandaki kalsiyumun kemiklere taşınması için D vitaminini destekler.
  • Koroner kalp hastalığı riskini azaltır; damarlarda kalsiyum birikmesini önlemeye yardımcıdır. Damar tıkanıklığını engellemede önemli bir etkisi vardır.
  • K2 vitamini alan kişilerde damar sertliğine daha az rastlanmıştır.
  • Pıhtılaşma sorunlarını engellemede önemli rol oynar.
  • Hafızanın güçlenmesi; demans, Alzheimer gibi hastalıkları önlemede etkili olduğu bilinmektedir.
  • K2 vitamini beyni ihtiyacı olan protein ve yağlarla besler, beyin dokusu tarafından da K2 vitamini kullanılır.

D3 ve K2 vitaminlerinin birlikte kullanılması şart mı?

D3 ve K2 vitaminleri ayrı ayrı da kullanılabilir ancak yapılan araştırmalar bu iki vitamin arasında önemli bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu vitaminlerin bir arada kullanılması birbirlerinin vücuttaki etkilerini arttırır. 

D3 ve K2 vitaminleri kalp damar hastalıklarından bağışıklık sistemine kadar genel olarak vücut sağlığında önemli rol oynadıkları için D3 vitamini takviyesini K2 vitamini ile desteklemek gerekir. 

D3 + K2 vitamininin faydaları nelerdir?

D3 vitamininin tek başına alımında damarlarda kalsiyum birikebilir ve bunun sonucunda çeşitli sağlık sorunları oluşabilir. K2 vitamini D3 vitamininin bir yerde birikmesine engel olur, doğru yerlere dağıtılmasına yardımcı olur. 

Kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar. 

Bağışıklık sisteminin işlevini yerine getirmesine katkı sağlar.

Kireçlenmeyi önler, kardiyovasküler sağlık sağlar.

Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

K2 vitamininin D3 vitamini ile birlikte kullanımının depresyon ve anksiyete ile mücadele üzerinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Dünyada en az 350 milyon kişinin depresyondan muzdarip olduğu düşünülürse vitaminin depresyon ve anksiyete üzerindeki etkisi göz ardı edilmemelidir. 

D3 vitamini ve K2 vitamini yağda çözünen nitelikte vitaminlerdir. Takviye kullanırken saf yağların kullanıldığı bir marka seçmeye özen gösterilmelidir. 

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...