Parasını El, Dumanını Yel Alır

Parasını El, Dumanını Yel Alır

Sigara içmenin zararlarını bilirsiniz. Özellikle annelerin sigara içmesi çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için büyük tehlike arz eder.

Halk dilinde parasını el alır, dumanını yel alır sözü sigaranın sağlık yönünden zararının yanı sıra maddi zararını da anlatmaya yetiyor.

4 bin zehirli zararlıların başında gösterilen sigarayı konu alan sayısız makale ve araştırmadan iz bırakan sözcükler: Sigara Rus ruleti gibidir, sigara içenlere iyi davranın çünkü fazla ömürleri yok.
Yapısındaki 4 bin zehirle zararlı alışkanlıkların başında gösterilen sigarayı konu alan sayısız makale ve araştırmadan iz bırakan sözcükleri bir kez hatırlamak dahi, bu ilettin insanların başına ne büyük belalar açtığını göstermeye yetiyor.

Sigarayı konu alan çeşitli makale, araştırma ve haberlerden derlenen ilginç sözcükler, sigarayı içmenin Rus ruleti oynamakla eş anlama geldiğini ortaya çıkardı. Sigaranın zararları anlatılan bir yazıda, salgın hastalık denilince insanların aklına veba, kolera, ya da AIDS’in geldiği, oysa dünyanın en tehlikeli salgının sigara olduğu vurgulanırken, tiryakilerin diğerlerine oranla 20 yıl erken öldüğüne dikkat çekiliyor.

İngiltere’de 1951-1991 yılları arasında yaklaşık 35 bin kişiyi kapsayan araştırmada ise, tiryakilerin yarısının kanserden, dörtte birinin kalp solunum yetmezliği ve enfarktüsten öldüğü belirtiliyor. Sigara içen bir kişinin çalıştığı firmaya yılda 4 bin 600 dolarlık ek yük getirdiği vurgulayan bir makalede ise “düşük nikotinli sigara da en az ötekiler kadar tehlikelidir” konusu işleniyor. Bir başka yazıdaki, “Tiryaki bayanların çocukları oksijen azlığı nedeniyle geri zekâlı olur” sözcüğü, “Tiryaki kadınlarda kısırlık, 11 kat fazladır” cümlesiyle tamamlanıyor.

TİRYAKİ ANNELER DİKKAT

Sigara içen anneler... Lütfen çocuklarınızı emzirmeyin uyarısının yapıldığı bir haberin devamında ise tiryaki kadınların içmeyenlere oranla 15 yıl fazla ihtiyarladığı, ciltlerinin buruştuğu hatırlatılıyor.

Sigarayı çok iyi tanımlayan sözcüklerle literatüre geçen iller de var. Balıkesir’de sigaraya “ahmak otu” tanımı uygun bulundu. Diğer yandan dikkat çekerken düşündüren afiş ve posterlerin sayısı da göz ardı edilmeyecek kadar fazla.

Bunlardan en dikkat çekici olanı ise fotoğrafın altına düşen küçük bir not, “Taksit taksit kestiler. Sigara bacak düşmanıdır. Kesilen bacakların yüzde 90’ı sigara kaynaklıdır. Taksit taksit kesilmek istemiyorsanız bırakın. Tüten insan medeni insan değildir” sözcüğü, “Güzelse hayat... Sigarayı at” önerisiyle noktalanıyor. Bazı işyerlerinde ise, elle çizilen iskelet ve sigara resimlerinin altında, Sigara içenlere iyi davranın çünkü fazla ömürleri yok yazısı yer alan tablolar duvarları süslüyor. Halk dilinde de parasını el alır, dumanını yel alır sözü sigaranın sağlık yönünden zararının yanı sıra maddi zararını da anlatmaya yetiyor.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...