Hamile Hanımlar Tiroit Tetkiki Yaptırın!

Hamile Hanımlar Tiroit Tetkiki Yaptırın!

Yapılan bilimsel çalışmalar tiroit hormonları düşük bir anneden doğan çocuklarda zeka seviyesinin %85'in altında olduğunu göstermiştir.

Annenin tiroit hormonlarının normal olması özellikle gebeliğin ilk 3 ayında bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir. Bebeğin beyin gelişimi bu ilk 3 ayda anneden göbek kordonu yoluyla gelen tiroit hormonlarına bağlıdır. Annede tiroit hormonları az ise bebeğin beyin gelişimi iyi olmamaktadır. 12. haftadan sonra bebek kendi tiroit hormonlarını yapmaya başladığından ilk 3 ay büyük önem taşımaktadır.

Annede gebelik başlangıcında mevcut olan tiroit bezi yetmezliği (tiroit hormonlarının az olması) bebeğin zeka seviyesinin (IQ) düşük olmasına neden olmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar tiroit hormonları düşük bir anneden doğan çocuklarda zeka (IQ) seviyesinin %85'in altında olduğunu göstermiştir. Bu çocukların okul başarıları ve arkadaşlarıyla olan ilişkileri de düşüktür. Bu nedenle hamile kaldığını öğrenen tüm anne adayları vakit geçirmeden tiroit hormon tetkiklerini yaptırmalıdırlar.

Her 100 gebenin 2 veya 3'ünde teşhis edilmemiş tiroit yetmezliği vardır. Bu yetmezlik özellikle kanlarında anti-TPO antikoru yüksek olan gebelerde daha da fazla olup % 15 oranında görülür. Bu nedenle gebe kalmadan önce kanınızda anti-TPO antikoru yüksek ise gebelikte tiroit hormon yetmezliğine girme ihtimaliniz artıyor demektir.

Gebelik döneminde iyot eksikliği olan kadınlarda da tiroit hormonlarında azalma oluşmaktadır. Bu nedenle gebelik süresince iyotlu tuz yemek çok önemlidir.

Önceden tiroit yetmezliğiniz varsa kullandığınız Tefor veya Levotiron ilacının dozunu hamile kaldığınızı öğrenince artırın ve hemen Endokrinoloji uzmanı bir doktora giderek tetkiklerinizi yaptırın ve onun takibine girin.

Tiroit yetmezliği olan gebelerde düşük riskinin arttığını da unutmayın. Tiroit bezi az çalışan kadınlarda düşük sayısının gebeliğin 4 ile 6.ayları arasındaki dönemde dört kat daha fazla olduğu saptanmıştır.

Tiroit yetmezliği saptanan gebelerde tedavi çok kolaydır. Kullanacağınız Tefor veya Levotiron ilaçları hormonlarınızı hemen düzeltir.

Bebeğin zeka gelişimini etkileyen önemli diğer bir durum annenin yeteri kadar iyot alıp almamasıdır. Gebelik ve emzirme dönemindeki iyot yetmezliği bebeklerde zeka geriliği yapmaktadır. Gebe ve emziren kadınlar iyot ihtiyacını iyotlu tuz yiyerek veya iyot içeren multivitaminler alarak karşılayabilirler. Bir gebenin günde 200 mikrogram iyot alması gerekir. Bu miktardaki iyot multivitamin ilaçlarda bulunan iyot ile sağlanabilir. Emziren kadınlarda ise günde 290 mikrogram iyot alınması gerekir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...