Hamilelikte Sekizinci Hafta

Hamilelikte Sekizinci Hafta

Hamileliğin sekizinci haftasında bebeğe fetüs denir. Sekizinci haftada fetüs hala amniyotik kesenin içindedir ve plasenta gelişimi devam eder.

Hamileliğin sekizinci haftasında bebeğe fetüs denir. Fetüs yavru demektir. Sekizinci haftada fetüs hala amniyotik kesenin içindedir ve plasenta gelişimi devam eder. Plasentanın gelişiminin devam etmesiyle birlikte plasentanın rahim duvarına yapışmasını sağlayan yapıların oluşumu hızlanır. Bebeğin bacakları vücudun diğer uzuvlarına göre daha uzundur ve kafa vücuttan büyüktür.  

Hamileliğin Sekizinci Haftasındaki Belirtiler  

Hamilelik dönemi boyunca görülen belirtiler her anne adayında değişim gösterebilmektedir. Genel olarak hamileliğin sekizinci haftasında görülen belirtiler şunlardır: 

  • Mide bulantısı
  • Baş dönmesi
  • Aşerme
  • Vajinal akıntı
  • Baş ağrısı

Hamileliğin Sekizinci Haftasında Kanama Neden Olur? 

Hamileliğin ilk haftalarında bebeğin rahme yerleşmesi esnasında kılcal bir damarın çatlamasıyla birlikte kanama görülmesi normal kabul edilirken aynı zamanda gebeliğin 6-8. Haftalarında progesteron hormonu salgısının bebeğe devredilmesi sırsında kanama görülebilir.  

Hamileliğin Sekizinci Haftasında Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir? 

Hamileliğin bu döneminde hızla değişen hormon seviyelerine anne vücudu tam olarak adapte olamayabilir. Bu yüzden de anne adayında koku hassasiyeti, mide bulantısı, baş ağrısı, halsizlik, sürekli uyuma isteği gibi değişiklikler görülebilir. Bu tür durumlarda evde istirahat etmenin yanı sıra doktor tavsiyesiyle birlikte düşük tempolu yürüyüşler yapmak daha yararlı olacaktır.  

Aynı zamanda hamileliğin sekizinci haftasında anne rahmi bir portakal büyüklüğündedir ve diğer organlara baskı yapar. Bu da kasık ağrılarına neden olabilir. 

Hamileliğin Sekizinci Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır? 

Hamileliğin her döneminde olduğu gibi sekizinci haftasında da taze ve lif oranı yüksek besinleri tüketmek çok önemlidir. Karbonhidrat yerine protein ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Yeşil yapraklı bitkiler ve folik asit alımına dikkat edilmelidir. Günde en az 2,5 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Et tüketirken çiğ ya da az pişmiş olmamasına dikkat edilmelidir. Eğer sigara veya alkol gibi zararlı maddelerin kullanımı devam ediyorsa derhal bırakılmalıdır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...