Psikoz Hastalığı Nedir?

Psikoz Hastalığı Nedir?

Psikoz hastalığını yavaş bir süreç içerisinde gelişen bir hastalıktır ve bu hastalığı tetikleyebilecek farklı hastalıklarda bulunmaktadır.

Günümüz yaşantısında korkulan ve insanı acaba psikoz hastalığına sahip olabilir miyim veya yakınım psikoz hastalığına sahip mi gibi kuşkulara düşüren bir hastalık olan Psikoz Hastalığı hakkında bilgileri sizinle paylaşıyoruz.

Psikoz Hastalığı Nedir?

Psikoz nedir, psikoz beynimiz de bilgileri işleme sürecini etkileyen bir durumdur. Psikoz aniden gerçekleşen bir durum değildir, birtakım sebepler sonucunda ve zamanla ortaya çıkan ve genellikle gençliğin erken yaşlarında ve erişkinliğin ilk yıllarında ortaya çıkabilecek bir durumdur Psikoz

Psikoz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Psikoz hastalığı ani gelişen bir hastalık değildir. Genellikle teşhisten önce aşağıda sıralanan belirtiler oluşur. 

Bireyin ailesi veya kendisi rahatsızlık öncesi şu psikoz belirtileri gösterebilir.

  1. Durumun gerektirdiğinden daha fazla duygusal tavırlar göstermek
  2. Bazı durumlarda duygusuz davranmak
  3. Kendi kendini umursamamak
  4. Düzgün düşünememek veya dikkat bozukluğu yaşamak
  5. Ders notlarında veya performansta düşüş
  6. Diğerlerinden farklı şeyler görmek, duymak veya hissetmek
  7. Diğer insanların söylediklerine aldırış etmemek
  8. Normal olmayan düşüncelere inanmak
  9. Arkadaş çevresinden veya aileden uzaklaşmak
  10. Odaklanma ve mantıklı düşünmede sorunlar
  11. Diğer bireylerin yakınında kuşkulu hissetmek veya rahat davranamamak.
  12. Kişisel bakım ve hijyen hususlarında aksamalar yaşamak
  13. Normale oranla daha fazla bireysel zaman geçirmek

Psikoz'a Neden Olabilecek Hastalıklar

Psikozun kendiliğinden oluşmadığını ve birtakım sebeplerinin olduğundan söz etmiştik işte o sebeplerin başında da bazı hastalıklar gelebilir. Psikozu tetikleyebilecek hastalıklar şöyle sıralanabilir:

Psikoz Hastalarının Davranış Ve Belirtileri

Psikoz hastalığı nedir? diye sorulduğunda genellikle gerçeklik algısıyla ilgili bir hastalık olduğu ve olmayan şeyleri görme, duyma gibi genel belirtilerle kendini gösterdiği söylenebilir. Bunların dışında, psikoz hastalarının sergilediği başka davranışlar da olabilir. Psikoz hastalarının sergiledikleri genel davranış şekillerini ise aşağıdaki gibi maddeledik:

  • Konuşma Bozukluğu: Psikoz hastalarının belirgin özelliklerinden biri de konuşma şekilleri olabilir. Kişiler, hızlı ve çok konuşur yada konuşmayı reddedebilirler. Sorulan sorulara cevap verebilirler ancak bunlar, konudan bağımsız, dolaylı yollardan verilen teğet cevaplar olabilir.
  • Davranış Bozukluğu: Davranış bozuklukları hastalarda direkt olarak gözlemlenebilir. Hal ve hareketlerde dengesizlik, jest ve mimiklerin abartılı kullanımı davranış bozukluğunun göstergeleri ola
  • Halüsinasyon Görme: Halüsinasyon, gerçekte varolmayan şeyleri birden çok duyu organıyla hissetme halidir. Hastalar olmayan şeyleri sadece işitme, görmekle kalmaz, dokunduğunu, kokladığını, hatta yediğini bile söyleyebilir. Psikoz teşhisi konan hastaların büyük çoğunluğunda halüsinasyon görme durumu olabilir. Halüsinasyonlar oldukça gerçekçi durabilir, bu sebeple hasta yakınlarının, hastalara dikkatli yaklaşması ve doktorunun tavsiyelerini uygulaması önemlidir.
  • Düşünce Bozukluğu: Hasta kişilerdeki düşünce bozuklukları net olarak anlaşılmayabilir. Ancak kişiler, bozuk düşüncelerini davranışlarına yansıtabilir yada bunlardan bahsedebilirler. Psikiyatride ‘formal düşünce bozukluğu’ olarak da adlandırılan düşünce bozukluğu, kişilerin konuşmasına yansıyan dizisel bozukluk ve sözcüklerin anlam-mantık bütünlüğü olmaksızın kullanılması olarak da kendini gösterebilir.bilir.

Psikoz Hastalığı Tedavisi

Psikoz'un kesin bir tedavisi vardır ve bu tedavi doğru uygulandığı taktirde tam iyileşme sağlanabilmektedir.. Genellikle birkaç farklı tedavi yönteminin uygulandığı psikoz tedavisi, olumlu sonuçlar verebilir. Hekimlerin, psikoz tedavilerinde en çok uyguladıkları tedavi şekillerini aşağıdaki gibi derledik:

  • İlaç Tedavisi: Psikoz tedavilerinde en etkili yöntemlerden olan ilaç tedavileri doktor kontrolünde kullandırılır ve düzenli kullanımda iyileşme sağlayabilir. Verilen antipsikotik ilaçlar halisünasyon ve sanrıları azaltabilir, iyileşme sürecini uzatabilir.
  • Aile Terapisi: Psikozlu hastanın tedavi sürecinin kısa sürmesi ve iyileşmenin hızlı olması için aile üyelerinin alacağı terapiler de önem taşıyabilir. Bu süreçte hasta yakınlarının edineceği bilgiler, yaklaşım önerileri ve hastalığın seyri hakkındaki görüşler, hem hasta hemde kendilerinin bu sürecin en iyi şekilde geçmesine fayda sağlayabilir.
  • Bilişsel Davranışçı Terapi(BDT): Bilişsel Davranışçı Terapide terapistler, düzenli görüşmeler sayesinde, hasta kişilere tam iyilik halini sağlayabilir ve onların normal hayatına dönmesinde katkı sağlayabilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...