Deli Bal Tüketmeyin, Öldürebilir

Deli Bal Tüketmeyin, Öldürebilir

İzmir'de deli baldan fazla miktarda tüketen Çetin Işık'ın hayatını kaybetmesinin ardından uzmanlar, uyarılarda bulundu

İzmir'de deli bal adıyla bilinen baldan fazla miktarda tüketen Balıkesirli Çetin Işık ın (73) hayatını kaybetmesi ve eşi Nazik Işık'ın (74) da komaya girmesi kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Uzmanlar, bu olayla gündeme gelen ve kansere iyi geldiği, cinsel isteği artırdığı, enerji verdiği ve bazı hastalıklarının tedavi ettiği gerekçeleriyle halk arasında kullanılan deli balın ölümcül sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Zehir Etkisi Var

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bijen Kıvçak, deli bal hakkında Yeni Asır a konuştu. Deli balının zehir taşıdığını belirten Kıvçak, "Spor yapanlar ve cinsel gücünü artırmak isteyenler bu baldan kullanabiliyor. Bal enerji veriyor. Ancak bu bal çok tehlikeli. Karadeniz orman güllerinin bulunduğu bölgeye konulan arılar tarafından yapılan balın zehir etkisi bulunuyor. Bu balın tüketilmemesi lazım. Yendiğinde ölüme kadar götüren anafilaktik şok tablosu gelişebilir. Bu balın yenmesini tavsiye etmiyorum" dedi.

İnternetten İlaç Almayın

Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Herkes İçin Acil Tıp Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Gürkan Ersoy da, Bu bir çeşit zehir. İşin kötü tarafı insanlar bunu yiyorlar. En fazla bir çay kaşığı yemeleri öneriliyor. İnsanlar bu balı mide, bağırsak sistemi bozuklukları, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları tedavisinde kullanıyorlar. Bu bal aktarlarda da satılıyor, internetten de temin edilebiliyor. Bu balın cinsel gücü artırdığına da inanılıyor. Yedikten 5-10 dakika sonra olumsuz etkileri ortaya çıkabiliyor. Bu süre 24 saate kadar da uzayabiliyor. Mide, bağırsak ve kalp sistemi olumsuz etkileniyor. Lütfen internet veya aktardan komşumuzun önerdiği ilaç ve maddeleri almayın, çok tehlikeli diye konuştu.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...