Dünyada Sadece Sütlücede Yetişiyor

Dünyada Sadece Sütlücede Yetişiyor

Dünyanın en iyi kekiği Türkiye’de yetişiyor. Uçucu yağ oranı yüksek olan kekiğin kalitesi dünya tarafından da kabul ediliyor.

Isparta'daki endemik bitki türlerinden Sütçüler kekiği, ilçedeki yüksek kesimlerden toplanıp kurutulduktan sonra, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Isparta Orman Bölge Müdürü Tüfekçi : "Kekik, kuru ya da yaş olarak bölgedeki işleme tesislerinde değerlendiriliyor.

Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor. İlçedeki Beydilli, Sarımehmetler, Gümü, Çandır, Bekirağalar, Kasımlar ve Kesme köylerinde yoğun olarak bulunan kekiğin hasadı, buradaki vatandaşlarca eylül ayında yapılıyor. Yöre halkına gelir kaynağı da olan kekik ilginin artmasıyla daha da ünlenmeye başladı.

Alçak kesimlerin yanı sıra rakımı 2 bini bulan yerlerden de toplanan kekik, bazen evlerin önünde bazense yüksek rakımlı yaylalarda kurutulmaya bırakılıyor.

Kurutma işleminin ardından ilçeye gelen aracılar tarafından alınan kekik, ABD başta olmak üzere, Almanya, Hindistan, İtalya, İngiltere, İsveç, Rusya, Hollanda, Avustralya, Macaristan, Kanada, Polonya ve Japonya gibi birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Yöre Halkı Bilgilendiriliyor

Isparta Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi, yaptığı açıklamada son yıllarda odun dışı bitkisel ürünlere verilen önemin arttığını, bitkisel ürün çeşitliliğine sahip yörelerdeki potansiyelden yararlanmak için çalışma yapıldığını söyledi.

Odun dışı orman ürünlerinin envanter ve yönetim planlarının hazırlandığını ifade eden Tüfekçi, bu planlarla amaçlarının, envanteri yapılan türlerin en yüksek seviyelerde hasat miktarına ulaşılması olduğunu belirtti.

Çalışma yaptıkları odun dışı orman ürünlerinin başında Sütçüler ilçesindeki endemik kekik türünün geldiğini ifade eden Tüfekçi, hasadın başladığı ilçedeki Beydilli, Sarımehmetler, Gümü, Çandır, Bekirağalar, Kasımlar ve Kesme köylerinde vatandaşlara eğitim verildiğini anlattı.

Yüzde 90'ı İhraç Ediliyor

Kekiğin ilçe için büyük bir katma değer sağladığını dile getiren Tüfekçi, şöyle konuştu:

"Sütçüler kekiği, yöremizde doğal haliyle toplanarak yüzde 90'ı ihraç edilen endemik bir tür olarak karşımıza çıkıyor. Doğal dengesinin korunması durumunda devamlı gelir getiren ürünün sürekliliğini sağlamak ve daimi ürün alabilmek amacıyla toplama işini yapanlara şartname imzalattırılıp, kekiğin sürdürülebilirliği açısından en az zarar göreceği çiçeklenme sonu döneminde toplanmasına izin veriliyor."

Kekiğin 2014 yılında yaklaşık 400 ton üretildiğini belirten Tüfekçi, bu yıl ise 500 ton civarında üretim beklendiğini bildirdi. Tüfekçi, "Kekik, kuru ya da yaş olarak bölgedeki işleme tesislerinde değerlendiriliyor. Toplanmasından kekik yağı olarak ihracatına kadar geçen süreçte yöre halkına yaklaşık 2 milyon lira ek gelir sağlıyor" dedi.

Ülkemizin bitkiler konusunda tam bir cennet olduğuna değinen yetkililer değerlerimize sahip çıkmamız gerektiğine değindi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...