Gıdaların Etiketlenmesi

Gıdaların Etiketlenmesi

Besinler üretim yerine üretim koşullarına göre farklı etiketlenme sürecine tabi tutulurlar. Gıdaların etiketlenmesinde dikkat edilen hususlar...

Bugün, şarküterilerde diyetlerini değiştirmek isteyen insanlar için pazarlanan, giderek artan sayıda hazır gıda sergilenmektedir. Bu tür gıdalar diyetlerinde kalorileri, şekeri, tuzu ve yağı azaltmak isteyen insanların arzularını karşılamaya yöneliktir.

Bu gıdaların etiketleri genellikle doğrudan tüketicinin kaygılarına hitap etmektedir. Ancak kullanılan terimler her zaman açık değildir ve zaman zaman yanıltıcı olabilmektedir. Çeşitli etiketleme kuralları vardır. Ama yaygın olarak, kullanılan terimlerin tanımları her zaman kolay anlaşılabilir değildir, işte birkaç örnek:

Etiketleme Çeşitleri

  • Düşük kalori: Bu iddiaya sahip bir ürün porsiyon başına 40 kaloriyi, yenildiğinde gram başına 0,4 kaloriyi aşamaz. Doğal olarak düşük kalorili olan gıdalar, düşük kalorili olarak etiketlenmeyebilir.
  • Azaltılmış kalori: Bu etiketi hak etmek için, gıdanın, hazırlandığı gıdadan en az üçte bir oranında az kalori içermesi gerekmektedir. Etiket azaltılmış kalori iddiasının temelini oluşturan karşılaştırmayı belirtmelidir.
  • Yapay olarak tatlandırılmış, diyet, diyete yönelik: Bir gıda ürünü düşük kalorili ya da kalorisi azaltılmış bir gıda olarak nitelenebilirse, bu terimler kullanılabilir.
  • Şekersiz: Bu etiketi içeren gıdalar sofra şekeri (sakaroz) içermezler. Ancak, glikoz, früktoz ya da bal dâhil olmak üzere, başka tatlandırıcılardan gelen kalorileri içerebilirler. (Bu bileşenlerin varlığı etikette belirtilmelidir.) Sakarin, aspartam, sorbitol ya da mannitol içeren ürünler de bu etiketleri taşıyabilir.
  • Hafif ve hafifletilmiş: Bir ürün " hafifletilmiş" etiketini taşıyorsa ve kalorinin azaltılmasına dayanan değerine ilişkin iddiaları varsa, ürün "düşük kalori" ve "azaltılmış kalori" etiketlemesiyle aynı standartları karşılamalıdır (yani, ürün karşılaştırılabilir ürünlere göre daha az kalori içeriğine sahip olmalıdır). "Hafif" için etiketleme kuralları yoktur. Genellikle içeriğin yanı sıra görünüşü (renk) betimlemek için kullanılır.
  • Besleyici ve besleyici olmayan alternatif tatlandırıcılar: Tatlandırıcıların varlığı etikette belirtilmelidir.
  • Tuz (sodyum) kısıtlamaları: 
    Sodyumsuz, porsiyon başına 5 miligram ya da daha az sodyum demektir.
    Çok düşük sodyum, porsiyon başına 35 miligram ya da daha az sodyum demektir. Düşük sodyum, porsiyon başına 140 miligram ya da daha az sodyum demektir. Azaltılmış sodyum, sodyum içeriğinin gıdada normal olarak bulunan miktardan en az yüzde 75 daha az olduğu anlamına gelir.
    Tuzlanmamış, normal olarak tuzla işlenen bir gıdaya işleme sırasında tuz eklenmediği anlamına gelir.
    Not: Tuzlanmamış gıdalar yine de sodyum içerebilirler. Bu sizi ilgilendiriyorsa, diyet uzmanınıza başvurun.
  • Ekstra-yağsız: Bu etiketi taşıyan ürünlerin, karşılaştırabilir bir ürüne göre ağırlık olarak yüzde 5 ya da daha az yağ içeriğine sahip olmaları gerekir.
  • Yağsız ya da düşük yağ oranı: Bu etiketleri taşıyan ürünlerin, karşılaştırılabilir bir ürüne göre, ağırlık olarak yüzde 10 ya da daha az bir yağ içeriğine sahip olmaları gerekir.
  • Hafif, hafifletilmiş, yağsız ve düşük yağ oranı: Bu etiketleri taşıyan gıdalar benzer bir ürüne göre en az yüzde 25 daha az yağ içerir.

Ayrıca şu etiketleri de görebilirsiniz:

  • Kolesterolsüz: Gıdanın her porsiyonu 2 miligramdan fazla kolesterol içermez.
  • Düşük kolesterol: Gıdanın her porsiyonu 20 miligramdan fazla kolesterol içermez.
  • Azaltılmış kolesterol: Gıdanın her porsiyonu, yerini aldığı gıdadan yüzde 75 daha az kolesterol içerir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...