Kahvaltı Ne Kadar Önemli

Kahvaltı Ne Kadar Önemli

Zaman darlığı, daha fazla uyuma isteği, sabah iştahsızlığı vs. gibi nedenlerle kahvaltıyı terk etme oranı özellikle iş günlerinde oldukça yüksektir.

Çoğumuzun önemsemediği yemek öğünü kahvaltıdır. Zaman darlığı, daha fazla uyuma isteği, sabah iştahsızlığı vs. gibi nedenlerle kahvaltıyı terk etme oranı özellikle iş günlerinde oldukça yüksektir. Bu oran, kahvaltının çok daha önemli olduğu 12-20 yaş grubundaki öğrencilerde de oldukça yüksektir. Aynı şekilde çocukluk ve gençlik döneminde her iki cinste de şişmanlık gün geçtikçe artmaktadır. Eskiden bir zengin hastalığı olan şişmanlık artık tüm sosyoekonomik düzeylerde yaygın olarak ortaya çıkmaktadır. Kahvaltı yapmayan insanların büyük bir kısmı, kahvaltı atlamanın kişinin zayıflamasına yardımcı olacağını düşünür. Oysa gerçek tam tersidir; ve kahvaltı yapmayan kişiler, düzenli yapanlara göre şişmanlamaya daha meyillidirler. Zayıflamayı başaran bireylerin çoğunun diyetinde abartılı olmayan ancak düzenli bir kahvaltı olduğu da gerçektir. 

Eğer kahvaltıyı atlarsanız, kan şekerinizin düşmemesi için kanınızda bazı hormonlar yüksek düzeyde kalmaya devam edecektir (kortizol ve epinefrin). Bu hormonlar sayesinde kan şekeriniz uzun süre idame ettirilemediğinde erken acıkma, atıştırma, sinirlilik, erken yorulma, halsizlik vb. şikayetler ortaya çıkabilir. Gerçekte atlanmasında veya geçiştirilmesinde pek mahsur olmayan öğün öğle yemeğidir. Ancak sabah kahvaltısını atladığınızda hem öğlene kadar olan atıştırmalar hem de ardından sıkı bir öğle yemeği kaçınılmaz olur. Ayrıca öğlene kadar geçen süredeki halsizlik sizi olasılıkla bir takım hareketleri yapmaktan (işiniz gereği merdiven çıkmak, yürümek, hareket gerektiren işler vs.) alıkoyacaktır. Böylece diyet yapıp, zayıflamayı düşünürken kilo almış olursunuz. Unutulmaması gereken önemli bir nokta vücudunuza ve hormonlarınıza kendi yöntemleriniz ile direnemeyeceğinizdir.

Çocukların kahvaltı atlaması sadece vücut değil aynı zamanda beynin gelişimini de olumsuz yönde etkilemektedir. Dahası çocuklar için hiçbir öğünün atlanmaması veya geçiştirilmemesi önemlidir. Çocukluk çağında düzensiz kahvaltı alışkanlığı olan bireyler öğrencilik hayatlarında özellikle hatırlama ve hatalı yazma-hatalı işlem yapma gibi konularda düzenli kahvaltı yapanların gerisinde kalmaktadır. Düzenli kahvaltı alışkanlığı dikkatin toplanması, olumlu olma, kelime hatırlama, kuvvetli kısa ve uzun süreli hafıza ile de ilişkilidir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...