Ramazanda Beslenmenize Özen Gösterin

Ramazanda Beslenmenize Özen Gösterin

Yiyeceklerimizi tekrar gözden geçirmek, hangi besinlerin enerji vereceğini, hangilerinden uzak durmamız gerektiğini bir kez daha hatırlamakta fayda var.

Oruç ile birlikte beslenme düzenimiz de değişikliğe uğruyor. Bu nedenle yiyeceklerimizi tekrar gözden geçirmek, hangi besinlerin enerji vereceğini, hangilerini tüketip, hangilerinden uzak durmamız gerektiğini bir kez daha hatırlamakta fayda var. Aşağıda Ramazan da sağlıklı beslenmenin bazı ipuçlarını bulacaksınız.

Mutlaka Sahura Kalkın

Ramazanın en öneli öğünü sahurdur. Mutlaka sahura kalkmak ve bir şeyler yemek gerekiyor. Sahurda hazmı kolay besinleri tercih edin. Kahvaltı sahur için en ideal seçimdir. Bir tost, yağsız tepsi böreği, yoğurt, komposto yenebilir. Ayrıca mutlaka 1 veya 2 porsiyon meyve tüketilmelidir.

Peki Ya İftarda

İftardan önce oruç hafif bir besinle (örneğin 1 zeytin, ya da 1 hurma) bozulmalıdır. Bunun ardından ılık bir çorba içmek yararlıdır. Çorba çok sıcak, ya da soğuk olmamalıdır. Yediğiniz besinleri iyi çiğnemeyi de ihmal etmeyin. Bir lokmayı en az 25 kere çiğnemeyi alışkanlık haline getirin.

Kepek Ekmeği Yiyin

Ramazanın en hoş yanlarından biri lezzetli Ramazan pidesidir. Ama unutmayın ki, pide hazmı en zor besinlerin başında gelir. Bu yüzden iradenizi kullanarak, pide yerine kepek ekmeği tercih edin. Bağırsak tembelliğini önlemek için yeterli miktarda posalı, ya da lifli besin almanız gerekir. Bu nedenle taze sebze ve meyve tüketimini artırın. Şekersiz kuru meyve kompostosu da bu bakımdan yararlıdır.

Bunlara Dikkat

Ramazanda değişen beslenme düzeniyle birlikte hazımsızlık çok sık karşılaşılan bir sorundur. Bunu önlemek için aşağıda belirtilen önerilere dikkat etmelisiniz;

  • İftardan sahura kadar 2 litre su için. Çay ve kahveyi ise yemeklerden en az yarım saat sonra açık ve şekersiz olarak tüketmeye çalışın.
  • Yemeklerinizi iyi hazmedebilmek için yavaş yavaş ve sakin bir şekilde yiyin. Unutmayın stres her şeyin olduğu gibi sindiriminde bir numaralı düşmanıdır.
  • Yemek yerken konuşmamaya çalışın hava yutmak bağırsaklarda gaz oluşmasına neden olur.
  • Uyku sırasında sindirim yavaşlayacağı için sahurda çok yemek sindirim sistemini zorlayacaktır. Bu nedenle sahurdan hemen sonra yatmamanız iyi olur, özellikle reflü (ağızda ekşime) veya gastrit-ülser gibi sorunlarınız varsa sahur yemeğinden sonra mutlaka bir süre uyanık kalın.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...