Sarımsağın Bağışıklık Sistemine Etkileri

Sarımsağın Bağışıklık Sistemine Etkileri

Sarımsak, insanların yemek pişirmede ve tıpta kullanmaya başladığı en eski ürünlerden biridir. Dört bin yıl önce Orta Asya, İran ve Pakistan'da yetiştirildi.

Sarımsak, insanların yemek pişirmede ve tıpta kullanmaya başladığı en eski ürünlerden biridir. Dört bin yıl önce Orta Asya, İran ve Pakistan'da yetiştirildi. Eski Mısırlıların yemeklerinde vazgeçilmez bir üründü ve aynı zamanda güç vermek ve hastalıkların oluşumunu önlemek için sıkı çalışma yapan kölelerin beslenmesi içinde kullanılmaktaydı. Firavun Tutankhamun'un antik mezarının kazısı sırasında sarımsak başları bulundu.

Sarımsağın keskin kokusu herkes tarafından sevilmeyebilir. Örneğin; Kızılderililer, özellikle çeşitli sebzelerin kullanımı ile yemek hazırlamakta ve aynı zamanda çok miktarda baharat kullanmaktaydılar. Fakat sarımsak kullanımını çok fazla tercih etmiyorlardı. İlk başta Yunanlılar ve Romalılar da sarımsağı beğenmediler çünkü kokusu çok güçlü ve kalıcıydı. Ancak çağımızın başlangıcında, sarımsak neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde yetiştirildi ve birçok ülkenin yemeklerinde favori bir baharat haline geldi.

Sarımsağın Bağışıklık Sistemine Etkileri

Sarımsak içerdiği güçlü bileşenler dolayısıyla özellikle bağışıklık sistemi üzerinde oldukça etkilidir. Bundan dolayı soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara karşı uzmanlar tarafından doğal antibiyotik lakabı ile sıklıkla tavsiye edilmektedir.

Sarımsağın yüzyıllardır yemeklerle birlikte kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda tedavi yöntemiyle özel olarak kullanıldığı alanlar bulunmaktadır. Bundan dolayı kadim tarihte yemeklerle birlikte kullanılmasının asıl nedenlerinden birisi, tedavi edici yönünün bulunuyor olmasıdır. Bu sayede bağışıklık sisteminin doğal olarak desteklenmesi sayesinde insanların hastalıklara karşı daha sağlam bir yapıya sahip olmasına yardımcı olunmaktaydı.

Günümüzde de kültürümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılan sarımsak hem yemeklerin lezzeti hem de sağlığa olan olumlu etkilerinden dolayı sıklıkla tercihe dilmektedir. Özellikle yöresel tatlar bakımından ağırlıklı olarak yemeklerde kullanılan sarımsak, vücuda sağladığı birçok faydanın da bu sayede alınabilmesi için ayrı bir yöntem olarak kullanılmaktadır. 

Sarımsak, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için oldukça önemli ve gerekli bir üründür. Bununla birlikte soğuk algınlığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, grip de dahil olmak üzere üst solunum yollarının bulaşıcı hastalıkları için çok büyük etkilere sahiptir. Özellikle kışın bol bol tüketilerek bu rahatsızlıkların önüne geçmeye çalışılmaktadır. Kokusu sebebiyle tüketemeyen sindirimi konusunda zorluk yaşayanlar için sarımsak içeren gıda takviyelerinin kullanımı oldukça mantıklıdır. Toplum içinde bulunması gereken ve insanlara rahatsızlık vermekten kaçınanlar ama aynı zamanda içerdiği sayısız yararlarından faydalanmak isteyenler için sarımsak barındıran softjeller kapsüller kullanmak oldukça işlevsel olacaktır.

Bununla birlikte sarımsakta bulunan etken maddeler sayesinde balgam gibi sorunlarında üstesinden gelebilirsiniz. Özellikle içeriğinde bulunan etken maddeler sayesinde balgamı sıvılaştırarak hızlı bir şekilde ortadan kaldırılması için oldukça etkilidir. Bu sayede balgam sorunundan kurtulurken aynı zamanda boğazınızın da rahatlamasına yardımcı olacaksınız. Tüm bunlarla birlikte sarımsağın en fazla bilinen diğer faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Bağırsaklardaki patojen mikrofloradan kurtulmaya yardımcı olur, enzimlerin salgılanmasını ve mide suyunun salgılanmasını iyileştirir, gıdanın sindirilebilirliğini artırır ve metabolik süreçleri hızlandırır. Sarımsak, şişkinlik, kolit ve enterokolit, kabızlık ve apendiksin iltihabı için bir ilaç olarak kullanılır.
  • Kardiyovasküler sistemi iyileştirir. Kötü kolesterol seviyesini düşürür, kan damarlarının duvarlarını daha elastik hale getirir ve böylece ateroskleroz, kan pıhtıları, kalp krizini önler. Hipertansiyon için kullanılır, kalp üzerindeki stresi azaltır, kalp kasının etkinliğini artırır ve kan dolaşımını iyileştirir.
  • Allisin varlığı sayesinde sarımsak kanserin gelişmesini önleyebilir. Bu madde, hücreleri olumsuz yönde etkileyebilecek ve uygunsuz gelişimlerini tetikleyebilecek vücuttan serbest radikalleri uzaklaştırır.
  • Hücre yenilenmesini hızlandırdığı, safrayı incelttiği ve taş oluşumunu engellediği için karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında kullanılır.
  • Erkekler ve kadınlar için sarımsak, genitoüriner alandaki problemler için eşit derecede faydalıdır. Dezenfekte edici nitelikleri nedeniyle, enflamatuar süreçleri hızla ortadan kaldırır.
  • Sinir sisteminin normalleşmesi ve zihinsel stres için faydalıdır. Yaşlılarda senil demans ve felç oluşumunu engeller.
  • Antelmintik bir ajan olarak kullanılır. Çocuklar için bu, korunmanın ve tedavinin en kabul edilebilir yoludur.
  • Sarımsağın alopesi, apse tedavisi ve pürülan yaralar ile mısır ve siğilleri gidermek için kullanıldığını belirtmek gerekir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...