Şeker Hastaları Hangi Meyveleri Yiyebilir?

Şeker Hastaları Hangi Meyveleri Yiyebilir?

Meyvelerin glisemik indeks (GI) değerlerini araştırıp şeker hastaları hangi meyveleri yiyebilir ve hangi meyvelerden uzak durmalı sorularını inceliyoruz.

Acaba hangi meyveleri yersem diyabet (Şeker Hastalığı) için sıkıntı oluşturmaz sorusu çokça merak edilen bir konudur. Bir çok şeker hastasının merak ettiği bu sorunun cevabından önce Glisemik Indeks konusuna değinmemiz gerekiyor.

Glisemik indeks (GI), farklı gıdaların kan şekerini yükseltme eğrilerini standardize etmek için kullanılan bir terimdir ve 0 ile 100 arasında bir skalaya sahiptir. Bu değer 100'e yaklaştıkça, o besinin kan şekerini o derece hızla yükseltilebileceği anlamına gelir.

Şeker hastaları hangi meyveleri yiyebilir?

Glisemik indeksi akılda tutarak, şeker hastası olan bir kişinin zarar görmeden rahatlıkla tüketebileceği meyveler şunlardır:

  • Çilek: Çileğin glisemik indeksi düşüktür. 100 gram için 22 ile 25 arasındadır, kontrolsüz kan şekeri olan kişiler için harikadır. Tavsiye edilen  tüketim miktari ise 2 bardak ile 2,5 bardak arasında dır.
  • Kiraz: Kirazlar yüksek C vitamini ve düşük glisemik indeksli şeker hastaları için harika bir alternatiftir. Ayrıca lif ve su alımına katkıda bulunur. Şeker hastaları için günde yarım bardak tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Erik: Taze erik, şeker hastalığı olan kişilerin tüketmesi için şiddetle tavsiye edilen bir besin türüdür. Erik başına 20 ila 25 arasında düşük bir glisemik indeks içerir ve kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Diyabet hastaları için günde iki ila üç parçaya kadar, tercihen doyurucu etkisinden dolayı kahvaltıda tüketilmesi önerilir.
  • Yaban Mersini: Yaban mersini, içerdiği antosiyaninler ve proantosiyanidinler gibi fenolik bileşikler sayesinde güçlü antioksidan özellikleri olan bir meyve olduğu için büyük faydalar sağlar. Yaban mersininin glisemik indeksi 53 olup, şeker tüketiminin azaldığı dönemler için önerilir. Şeker hastası olan kişiler bu meyveden günde bir bardak kadar tüketmesi tavsiye edilir.
  • Şeftali: Şeftaliler iyi miktarda su ve lif kaynağıdır. Glisemik indeksi ise her 100 gram içni 26'dır. C vitaminin yanı sıra karotenoid ve polifenol kaynağıdır. Önerilen tüketim ise kahvaltıda orta boy şeftali yemek doyurucu bir besin kaynağıdır.
  • Portakal: Portakallar, antioksidan etkiye sahip önemli bir mikro besin olan C vitamini içeriğiyle popülerdir. Glisemik indeksi 35'tir, nispeten düşüktür ve terapötik destek olarak diyabetin önlenmesi veya tedavisi sırasında tüketim için idealdir. Bu meyvenin tamamının taze alınması tavsiye edilir, çünkü suyu neredeyse hiç lif içermez ve bütün portakaldan daha az vitamin ve mineral içerir.
  • Elma: Elma düşük karbonhidrat içeren bir meyvedir, bu nedenle glisemik indeksi de düşüktür. Bu da bu meyveyi kontrolsüz şeker seviyelerine sahip insanlar için yiyecek olarak başka bir seçenek haline getirir. C ve E vitamini gibi önemli antioksidanlar içerir. Günde bir tane orta boy elma yenilebilir.

Bu meyvelerin yanı sıra ölçülü bir şekilde Ihlamur çayı, Turp, Kara Lahana, Limon ve Brokoli tüketilmesinde de sakınca yoktur.

Şeker hastaları kuru meyve yiyebilir mi?

Kurutulmuş meyveler de ( kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik) kan şekerinizi hızlı yükseltirler. 

Bu nedenle, diyetinizde, kurutulmuş meyvelere ve glisemik indeksi yüksek olan diğer yiyeceklere daha az yer veriniz.

Şeker hastalarının uzak durması gereken meyveler:

  1. Üzüm
  2. Muz
  3. Balkabağı
  4. Karpuz
  5. İncir
  6. Kavun
  7. Vişne
  8. Meyveli yoğurt-kefir

Şeker hastaları taze sıkılmış meyve suyu içebilir mi?

Tatlı yemeye ihtiyaç duyduğumuzda meyvelerden, sebzelerden destek alalım ama burada da karar vermeniz gereken önemli noktalar var aslında. 

Mesela, taze sıkılmış dahi olsa meyve suyu tüketmek pek de doğru bir tercih değil.

Dünyaca ünlü bir başka beslenme uzmanı olan 'Brigitte Zeitlin' konuyu kısaca şöyle açıklıyor:

"Bir bardak elma suyu içmek yerine bir elma yemek her zaman daha iyidir. 

Bir bardak elma suyu için birden fazla elma kullanmanız gerekir ve bu da alacağınız şeker miktarını artırır. 

Oysa o bir bardak elma suyu yerine bir elma yerseniz yine tatlı ihtiyacını karşılamış olacak, aynı zamanda elmanın lifli yapısından faydalanmış olacak ve vücudunuza daha az şeker girişi olmasını sağlayacaksınız.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...