Şeker ve Sağlığımız

Şeker ve Sağlığımız

Basit bir şekilde tanımlayacak olursak, şeker aslında karbonhidrattır. Karbonhidrat, tıpkı protein gibi yaşamsal önem taşıyan üç önemli besinden biridir.

Basit bir şekilde tanımlayacak olursak, şeker aslında bir karbonhidrattır. Karbonhidrat, tıpkı protein ve yağ gibi yaşamsal önem taşıyan üç önemli besinden biridir. Birçok kişi gündelik kullanılan beyaz toz ve küp şekerin sadece şeker olduğunu düşünür. Oysa ki 6 çeşit şeker vardır. Birçok besinde özellikle meyve ve sebzede de şeker bulunur. Ancak içerdikleri diğer besleyici maddelerle, taze meyve ve sebzede de bulunan şeker son derece yararlıdır. Zaten sadece besinlerde bulunan doğal şekeri tüketseniz, şişmanlama sorunu büyük ölçüde ortaya kalkar. Bir kişinin günde alması gereken rafine şeker miktarı yaklaşık 5-10 çay kaşığıdır.

Şeker Kiloya Sebep Olur

Çok fazla şeker, bağışıklık sistemini tehlikeye sokabilir. Beslenme uzmanları 2 şişe gazozda yaklaşık 20-24 çay kaşığı şeker bulunduğunu belirtiyorlar ve bu oranın akyuvar hücrelerinin etkisini %92 oranında azalttığını belirtiyorlar. Çünkü akyuvar hücreleri bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Fazla şekerin pankreas ve adrenal bezleri üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Her gün alınan yüksek miktarda şeker uzmanlara göre erken menapoza, şeker hastalığına ve kronik yorgunluğa neden olabilir. Eğer işlenmemiş besinler alıyorsanız, o zaman düşündüğünüzden ve almanız gerekenden daha fazla şeker alıyorsunuz demektir.

Şeker Tüketiminde Sağlıklı Miktar

En ideali, bütün rafine ve konsantre şekerleri diyet programından çıkarmak. Tabii ki bu oldukça zor bir iş.Günde 5 çay kaşığı şeker kullanmak en idealidir. Şeker kullanımının artması ile birlikte şekerin neden olduğu hastalıklarda da artış gözleniyor. Araştırmacılar,yaklaşık 15-20 yıl devamlı olarak rafine şeker ve abur cubur yiyeceklerin tüketilmesi ile diyabet gibi kronik rahatsızlıkların ortaya çıktığı düşünülüyor. İstatistikler günde 26 çay kaşığından fazla şeker alınmasının kronik rahatsızlığa yakalanma riskini de önemli ölçüde arttırdığı söyleniyor.

Früktoz Şekerden Daha mı Yararlıdır?

Früktoz, meyve ve sebze gibi doğal besinlerde çok az bulunduğundan birçok kişi früktozun sükrozdan daha yararlı olduğunu düşünür. Hazır yiyeceklerde kullanılan früktoz ise beyaz şeker kadar rafine haldedir. Früktoz tıpkı beyaz şeker gibi vücudu etkiler.

Aspartam, Sakarin ve Şeker Arasından Hangisi Seçilmeli?

Asla doğal şekerden suni şekere geçilmemelidir. Yapay tatlandırıcılar sağlıklı değildir. Özellikle aspartam üzerinde çeşitli şüphelerin bulunması ile beraber, zararlı olduğunu gösteren kanıtlar henüz ortaya çıkmamakla beraber, ufak çaplı araştırmalar ve doktorların deneyimi ile birlikte aspartam doğum hataları,başağrısı, beyin tümörleri ve bazı psikolojik bozukluklar arasında bir bağ olabileceğini gösterdi. Aspartam sentetik bir maddedir. Amino asitlerin doğala en yakın sentezidir. Üç bileşeni vardır. Petrol türevi bir bileşik olan sakarinin kendisi kristal yapısında beyaz bir tozdur ve 1879'dan beri kullanılmaktadır.

Doğal Tatlandırıcılar Nasıl Etki Gösterir?

Hangi tür şeker kullanırsınız kullanın, şekerden aldığınız kalorinin günlük kalori ihtiyacınızın %5'ini geçmemesine dikkat edin. Şeker pekmezi, işlenmemiş bal ve meyve suyu gibi doğal tatlandırıcılar B vitamini, demir, kalsiyum ve potasyum gibi bazı minerallerin yanı sıra yüksek miktarda konsantre şeker içerir ve vücudunuza diğer tür şekerlerle aynı etkiyi yapar. Bu nedenle sınırlı olarak kullanılmasında fayda var.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...