Centella Asiatica (Cica) Nedir?

Centella Asiatica (Cica) Nedir?

Cica, uzun yıllardır geleneksel tıpta cilt sağlığı için kullanılırken bu özelliğinden dolayı bazı cilt bakım ürünlerinin de hammaddesini oluşturuyor.

Centella Asiatica (Cica) Nedir?

Gotu kola, kaplan otu olarak da bilinen centella asiatica (cica) bitkisi, Asya’da yetişen ve uzun yıllardır da özellikle cilt sağlığı için kullanılan bir bitkidir. İnce bir sap yapısına sahiptir ve kırılgan bir görüntüsü vardır. Son zamanlarda oldukça popüler hale gelmeye başlayan cica yatıştırma, iyileştirme, anti-aging özellikler göstermesi nedeniyle cilt bakım ürünlerinin içerisinde de sıklıkla yer almaya başladı. Aminoasit, beta-karoten, yağ asitleri ve fitokimyasal açısından oldukça zengindir. Bu zengin içeriği sayesinde antioksidan ve antibakteriyel özellik gösterir ve aynı zamanda cilt bariyerinin güçlenmesine, cilt elastikiyetinin artmasına yardımcı olur. 

Asya’da uzun yıllardır yaraları iyileştirmek, egzama, sedef, lupus, cüzam gibi çeşitli cilt sorunlarını iyileştirmek için bir tedavi yöntemi olarak kullanıldığı biliniyor. 

Centella asiatica bazı temel aktif bileşenlerden oluşur. Bunlar madecassoside ve asiaticoside’dir. Cica içeren ürünleri zaman zaman madecassoside ya da asiaticoside şeklinde isimlendirilmesinin sebebi cicanın bu bileşenleri içermesidir. Madecassoside centella asiatica bitkisindeki en önemli bileşendir. Antioksidan özelliğiyle anti-aging özellik gösterir. 

Centella Asiatica (Cica) Faydaları 

  • Tüm cilt tiplerine uygundur, özellikle cilt lekelerinin giderilmesine yardımcı olur.
  • Zengin içeriği sayesinde cilt hastalıklarının hızlıca tedavi edilmesine yardımcı olur.
  • İçerisindeki iyileştirici gücü sayesinde cilt bakım ürünlerinin formüle edilmesinde sıkça kullanılır.
  • Cildin nem seviyesini arttırıp alerjenlere ve diğer dış etkenlere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Doğal nem dengesini korur.
  • Kolajen üretimine yardımcı olur.
  • Anti-aging özelliği sayesinde ciltteki ince çizgilerin yok edilmesine ya da azaltılmasına yardımcı olur, yaşlanmayı geciktirir, yaşlılık belirtilerini azaltır.
  • Cilt bariyerinin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Egzama, sedef gibi cilt hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
  • Gözeneklerin sıkılaşmasına ve açılmasına yardımcı olur.
  • Siyah nokta oluşumunu azaltır.
  • İçerisinde bulunan madecassoside’nin antioksidan özelliğiyle cilt dokusunu yeniler. Cilt yüzeyindeki kızarıklık, morluğu azaltır; yara ve yara izlerinin çabuk iyileşmesine yardımcı olur.
  • İçerisindeki asiaticoside sayesinde cildi yatıştırır. Kızarıklık, tahriş, kaşıntı olan ciltlerin, kuru ciltlerin yatışmasına yardımcı olur.
  • Hassas ciltler, kuru ciltler, akneye meyilli ciltler; tüm cilt tiplerinin kullanımı için uygundur. Ancak cica içerikli ürünü bölgeye uygulamadan önce ufak bir bölgede denemekte yarar var.

Cica nasıl kullanılır? Centella asiatica bitkisinin yaprakları doğal şekillerde tüketilerek de vücuda alınabilir. Ancak bu şekilde tüketilme şansının daha az olmasından dolayı bu bitkiyi krem ya da serum olarak kullanabilirsiniz. Takviye ürünler, yenileyici kremler, nemlendiriciler, güneş kremleri gibi çeşitli bakım ürünlerinin içerisinde cica bulunan ürünleri tercih edebilirsiniz. Bitkinin özleri bakım ürünlerinin hammaddesi olarak kullanılır. 

Cica’nın zararları var mıdır? 

Karaciğer hastalığı olanların centella asiatica bitkisini tüketmesi önerilmemektedir. Her ne kadar yapılan çalışmalar olsa da hamileler, emziren anneler ve 18 yaş altı çocuklarla ilgili yapılan çalışmaların yetersiz olmasından tüketilmesi önerilmiyor. Takviye ürünler, bakım ürünleri alanında uzman hekim ve eczacı denetiminde, önerisiyle kullanılmalıdır.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...