Kene insan ısısını algılıyor

Kene insan ısısını algılıyor

Aç keneler insan vücudu ısısını algılıyor, bu sayede bir yere oturulduğunda insanı bularak vücuduna yapışıyor.

Aç keneler insan vücudu ısısını algılıyor, bu sayede bir yere oturulduğunda insanı bularak vücuduna yapışıyor.

Kayseri Bölgesi Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen Keneler ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) konulu panel düzenlendi.

Türkiye Kene ve Kenelerle Bulaşan Hastalıklar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Abdullah İnci, kenelerin neden olduğu KKKA'nın abartılacak, şova malzeme yapılacak bir konu olmadığını ifade ederek, konunun temelinde bilim, bilimsellik ve bilgi birikimi yattığını söyledi.

Gelişigüzel İlaçlamaya Karşıyım

Kenelerle yapılacak mücadelede kimyasal ilaç kullanımının bilimin rehberliğinde yapılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Abdullah İnci, hedef dışı canlıların, meraların, çalılıkların gelişigüzel ilaçlanmasına şiddetle karşı olduğunu bildirdi.

İnci, kenelerin biyolojik silah olma ihtimalinin olmadığını da belirterek, Bu konuda bizi, toplumumuzu ve ülkemizi komik duruma düşüren beyanatlar duyuyoruz. Bunlar için de üzüntü duyuyorum. 2 hafta önce İsrail'deydim. Orada bir gazete küpürü gösterdiler. Bu küpür karşısında boynumuzu eğdik. (3 ayaklı keneler falanca ülkeden gelmiş) gibi söylemler bilimsel değildir diye konuştu.

Aşı konusunda da gayretli çalışmalar yapıldığını belirten İnci, ancak şu an kesin bir ifade de bulunmanın doğru olmadığını vurguladı.

Keklik Keneleri Çoğaltır

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Anıl İça da panelde yaptığı konuşmada, dünyada 899 kene türü bulunduğunu ve bunlardan 700 ünün en çok hastalık bulaştıran Ixodidae (sert kabuklu) ailesine mensup olduğunu kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. İça, Türkiye'de KKKA virüsünü nakleden kene türünün H.M. Marginatum olduğuna dikkati çekerek, bunların bıldırcın, keklik, sülün, gibi yerden beslenen kuşlar ile tavşan, kedi, kirpi, sığır, koyun, keçi, at, deve, köpek, büyük yabani hayvanlar ve insanlardan kan emerek beslendiğini anlattı.

Bu nedenle doğaya keklik, bıldırcın, sülün gibi yerden beslenen kuş türlerini salmanın keneleri azaltmayacağını aksine çoğaltacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. İça, bunların bilimsellikten uzak yaklaşımlar olduğunu söyledi.

İnsan Isısını Algılıyor

Yrd. Doç. Dr. İça, aç kenelerin yerde bulunduklarını ve insanın nefes alıp verirken çıkardığı karbondioksiti ve vücut ısısını algıladıklarını anlatarak, bu sayede bir yere oturulduğunda insanı bularak vücuduna yapıştıklarını kaydetti.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...