Türkiye'de 4 Milyon Kişi Ömür Boyu Hepatit B Virüsü Taşıyor

Türkiye'de 4 Milyon Kişi Ömür Boyu Hepatit B Virüsü Taşıyor

Reşit Mistik: Türkiye'de 2 ile 4 milyon arası insan Hepatit B virüsünü neredeyse ömür boyu taşımakta ve bu olguların bir kısmı siroza gidebilmekte.

Türk Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği'nin Viral Hepatit Çalışma Grubu (VHÇG) tarafından Samsun'da 6'incisi düzenlenen Viral Hepatit Sempozmu başladı.

3 gün sürecek sempozyumda 'Kronik Hepatit B'de Zor Olgular ve Zor Kararlar' konusu ele alındı. Katılımcılar Hepatit B hastalığıyla ilgili bilgi verip araştırma çalışmalarını anlattı. Sempozyumun açılış bölümünde konuşan Prof.Dr. Reşit Mistik, Hepatit B'nin, küçük ancak işlevi fazla olan bir genetiğe sahip olan bir virüs olduğunu belirterek, 'Çoğalması sırasında birçok genetik değişikliğe uğrayabiliyor. Değişiklik testlerin farklı şekilde akmasına ve ilaç direncine de sebep olabiliyor.

Testlerin farklı çıkması ayrıca tanıyı zorlaştırıyor ve aşıya yanıtta da sorun yaratıyor' dedi. Hepatit B'nin Türkiye'de doğudan batıya gittikçe yaygınlığının azaldığını ifade eden Prof.Dr. Mistik, 'En az batıda görülürken, yüksek yoğunlukla Doğu ve özellikle Güneydoğu bölgelerimizde rastlamaktayız. Türkiye'de 2 ile 4 milyon insan bu virüsü neredeyse ömür boyu taşımakta ve bu olguların bir kısmı kronik karaciğer hastalığı ve siroza gidebilmektedir.

Ancak erken fark edilip izlem veya tedavi programına alındığında bu durumdaki insan sayısı hızla azalacak ve maddi ve manevi tasarruf sağlanacaktır' diye konuştu. Prof.Dr. Mistik, hastalığın tek kaynağının insan olduğunu söyleyerek, 'Başlıca bulaşma yollan bütünlüğü bozulmuş deri ve mukozalardan, cinsel yolla, anneden bebeğe, yeterli dezenfekte-sterilize edilmeyen aletler, ortak kullanılan diş fırçası, tırnak makası, jilet, tıraş bıçağı olabilmekte ancak ülkemiz ve dünyada yapılan çalışmalarda da gösterildiği gibi olguların yansına nasıl bulaştığı bilinmemektedir.

Virüsü taşıyan bir kişinin terinden bulaşma olmaz. En başta kan olmak üzere bulaştırıcıdır. Vücut dışındaki yer ve yüzeylerde virüs bir hafta canlılığı muhafaza eder, dolayısıyla bu süre zarfında bulaşıcılığı sürer' dedi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...