Kolajen Nedir?

Kolajen Nedir?

Kolajen son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz ve oldukça popüler olan kolajen ile ilgili çokça merak edilen soruları sizler için derledik.

Kolajen Nedir?

Vücudumuzun 3’te 1’ini oluşturan kolajen, cilt ve kas hücrelerinde bulunan bir protein türüdür.  Fibroblastlar ve diğer hücreler tarafından oluşmaktadır. Temel görevleri arasında cilt bütünlüğünün korunması, saç ve tırnak bütünlüğünün sağlanması, eklem kıkırdaklarının erimesi ile mücadele edilmesi bulunmaktadır. Kolajenin aynı zamanda kemik erimesinin önlenmesine yönelik de olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.

İnsan bedeninin %80’ini kolajen oluşturmaktadır ve deri, kemikler, tendonlar, eklem bağ dokuları, diş ve diğer birçok bağ dokusu gibi yapıları desteklediğinden dolayı doku yenilenmesinde önemli rol oynayan önemli biyolojik maddelerden biridir.

Vücudumuzda birçok kolajen türü vardır fakat Tip 1 , Tip 2 , Tip 3, Tip 4-5 ve Tip 10 kolajen olarak bilinen kolajen türleri toplam kolajen rezervlerinin yüzde 80’ini oluşturur. Ancak her bir kolajen ayrı görevler görmektedir.

Kolajen Tip leri Nelerdir?

  • TİP 1 kolajen insan vücudunda en bol bulunan türlerden biridir ve sağlıklı cildi desteklemeye yardımcı olur.
  • TİP 2 kolajen kıkırdaklarda bulunur ve eklem sağlığının korunmasında önemli rol oynamaktadır.
  • TİP 3 kolajen elastikiyeti artırarak cilt sağlığının geliştirilmesine yardımcı olur.
  • TİP 4 kolajen cildin deri katmanlarında bulunur, yağ ve organları çevreleyen bazal zarın oluşumunda etkilidir.
  • TİP 5 kolajen hamile kadınlarda plasentanın büyümesine yardımcı olur.
  • TİP 10 kolajen ise yeni kemik oluşumunda etkilidir. Eklem kıkırdaklarının gelişimi için de etkilidir. Eklem bölgelerinde meydana gelen kırıklarda onarıcı görev görmektedir.

Yaş ilerledikçe vücuttaki kolajen miktarları azalmaktadır. Cildin elastikiyetini kaybetmesi, yaşlanma, kırışıklıklar ve sarkma belirtileri kolajen eksildikçe daha fazla görülmektedir.  Kolajen kemik ve kas dokusunu birbirine bağlar. Eksikliğinde ise bu tarz cilt problemleri meydana gelmektedir.

Bunların yanında sigara, alkol tüketimi, aşırı şeker tüketimi, sağlıksız beslenme, uyku düzensizliği, çevre kirliliği, güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, kan şekerinin ani yükselmesi ve paketlenmiş – rafine gıdalar vücuttaki kolajen miktarını azaltmaktadır.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...