Sedece Fototerapi Tedavisi ile Çözüm

Sedece Fototerapi Tedavisi ile Çözüm

Sedef Hastalığı çeşitli biçimlerde ortaya çıkabilen bir deri hastalığıdır. Deride tipik olarak üzeri sedef rengi pullarla kaplı kızarık alanlar mevcuttur.

Sedef Hastalığı çeşitli biçimlerde ortaya çıkabilen, tekrarlayıcı, kronik bir deri hastalığıdır. Deride tipik olarak üzeri sedef rengi pullarla kaplı kızarık alanlar mevcuttur. Derinin üst katmanı aşırı derecede büyümekte, kalınlaşmaktadır.

Saçlı deride, tırnakta, elde, ayakta, gövdede, dizde, dirsekte kısaca tepeden tırnağa bütün vücudu etkileyebilen ve şiddeti kişiden kişiye değişen bir hastalıktır.

Oldukça sık görülen bir deri hastalığı olup, toplumun yaklaşık % 1-3'ünde görülür. Hemen her yaşta görülebilmesine rağmen 15-35 yaş arasında, özelikle bayanlarda daha sık rastlanmaktadır.

Sema Hastanesi Dermatoloji uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz, sedef hastalığında belirli faktörlerin hastalığın hızlanmasına yahut ilk atağın başlamasına neden olduğunu belirterek, bunların başında fiziksel ve psikolojik stresler, aşırı güneş ışığı, alınan birtakım ilaçlar(ağrı kesiciler, hormon ilaçları, kortizon, tansiyon ilaçları) yer almaktadır dedi.

Sedef hastalığı tanısı için özel bir tetkik ya da kan tahlili yoktur. Hastalık doktor tarafından yapılan deri muayenesi ile konur. Sadece özel durumlarda biyopsi alınır.

Sedef Hastalığının bulaşıcı olmadığı belirten Özyılmaz, “yakalanabileceğiniz veya geçirebileceğiniz bir hastalık değildir. Sedef lezyonları göze hoş görünmeyebilir, fakat mikrobik bir hastalık veya açık bir yara olarak düşünülmemelidir. Sedefli bir kişi, diğer insanların sağlığını tehdit etmez” diye ekledi.

Sedef tedavisinde fototerapi'nin önemli bir yeri olduğunu belirten Serpil Özyılmaz, vakalarda Fototerapi (UVA+DBUVB) kabinde Ultraviyole-A veya dar bant Ultraviyole-B ışın uygulaması yaparak tedavi sürecini tamamladıklarını söyledi.

Sedef lezyonlarının kaybolmasını sağlayan Fototerapi tedavisinin diğer tedavi yöntemlerine göre hızlı ve etkili sonuç vermesi de dikkat çekiyor.

Fototerapi Tedavisinin Avantajları

  • • Farklı dalga boylarında ışıkları (UVB, UVA1) bir arada bulundurur.
  • Bu ışıkları ayrı ayrı veya kombine olarak uygulayabilme imkanı sunar.
  • Sadece hastalıklı bölgeye uygulanır. Bu sayede hasta yan etkilerden korunmuş olur.
  • Her yaş grubuna, her deri tipine ve vücudun her bölgesine uygulanabilir.
  • Uygulama süresi birkaç dakikayı geçmez.
  • Seanslar şeklinde uygulandığı için, hastayı yormaz.
  • FDA onaylı bir cihazdır. Yani güvenli bir yöntem olduğu ispatlanmış ve tüm dünyada kabul edilmiştir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...