Uyuz

Uyuz

Ciltte kaşıntı ve kızarıklığa sebep olan deriyi istila eden bir dermatolojik bir hastalıktır. Peki uyuz nasıl tedavi edilir?

Uyuz hastalığına, cildin diş veya nasırlı tabakasında yaşayan ve üreyen ufak bir böcekçik neden olmaktadır. Uyuz, özellikle parmak aralarında ve dirseklerde küçük kabarcıklar veya sivilceler halinde bir döküntü ile başlar. Özellikle geceleri çok kaşıntı yapar. Bebekler dışında, kaşıntılı yerler her zaman için boyundan aşağısında kalan bölgelerdir. En çok etkilenen kısımlar; kalça, cinsel organlar, meme uçları, parmak, bilek, dirsek ve dizlerdir. Kısa bir sure sonra kaşıntı isteği, iltihaplanabilecek kaşıntı izlerine ve yaralara neden olur. Eğer ayni evde yaşayanların hepsi veya bazıları günlerdir veya haftalardır kaşınıyorlarsa, bunun nedeni büyük olasılıkla uyuzdur. Uyuz kişiden kişiye çabuk bulaşır.

Tedavi:

  1. Doktorun verdiği ilaçlara ve önerilere özenle uyun.
  2. Size verilmiş olan krem veya losyonu, cinsel organları da kapsayarak, vücudunuzun boyundan aşağı tüm kısımlarına surun. İlacı el ve ayak tırnaklarının içleriyle, ayak parmak aralarının arası ve altı gibi her turlu gizli kalmış bölgeye sürmeyi unutmayın.
  3. İlacı 24 saat, duş veya banyo yapmadan üzerinizde bırakın. Bu sure içerisinde ayni giysileri giyin.
  4. 24 saat sonra hafif sıcak bir banyo yapıp ilaçtan arinin. Bütün giysi ve iç çamaşırlarınızı değiştirip, yatak çarşaflarınızın tümünü yıkayın. Normal yıkama şekli tüm uyuz böcekçiklerini öldürmeye yeterlidir.
  5. Evdeki tüm uyuzlular ayni anda tedavi edilmelidir. Bazıları uyuz olmuş ancak henüz kaşıntı başlamamış olabilir. Okul veya yuvaya giden çocuğunuz uyuz olmuş ise, öğretmenini bilgilendirerek okuldaki diğer çocukların kontrolünü sağlayın.
  6. Yumurtalarından çıkmış yeni uyuz böcekliklerini de öldürmek amacı ile ilk tedaviden bir hafta sonra tedaviyi yeniden tekrar edin. Başarılı bir tedaviden sonra kaşıntı 1-2 hafta daha devam edebilir. Uyuz kremini fazla sürmeyin, bu durum daha fazla tahrişe neden olabilir.
  7. 12 aylıktan küçük bebekler için mutlaka doktora gidin, yukarıda yazılanları uygulamayın. 

Önlemler:

Uyuz olmak için uyuz olan birinin cildine temas etmek gerekir. Ayni yatağı paylaşmak, çocuk bakimi gibi durumlar uyuzun yayılmasına neden olabilir. 

Okuldan Alıkoyma:

Gereken tedavi başlamadan çocukların okula gitmelerine izin verilmez.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...