2 Yaş Sendromunda Aileler Ne Yapmalı?

2 Yaş Sendromunda Aileler Ne Yapmalı?

Anne babaların kendini en çaresiz hissettiği dönemlerden olan 2-3 yaş dönemini daha kolay atlatabilmek için önerileri anne babalar için derledik.

2-3 yaş dönemi anne babaların kendini en çaresiz hissettiği dönemlerden biri. Dil ve iletişim becerileri tam anlamıyla gelişmemiş olan çocuğun kendini ifade edemeyişi, ani ruh hali değişimleri gibi nedenlerle aileler zaman zaman “çocuklarını tanıyamaz” hale geliyor. Ancak uzmanlar bu süreçte sakin ve anlayışlı olmak, çocuğa istenileni kısa ve öz cümlelerle anlatmak, seçenek sunmak ve bu süreçte tutarlı olmanın en önemli davranışlardan olduğunu ifade ediyor. 

Uzun süreli açıklamalar yapmak, sınırsız ve kuralsız bir yöntem izlemek, koyulan sınırlar ve kurallar konusunda tutarsızlık göstermek çocuğun gelişim sürecini olumsuz etkileyecektir. 

Çocuğunuza hayır demek yerine ona seçenek sunabilirsiniz. Bu durum uyumsuzluğunu azaltmaya yardımcı olacaktır.

İnatlaşma, öfke nöbetleri, ağlama krizleri gibi duygular çocuğunuzun kontrol edebileceği düzeyde değildir. Bu sebeple çocuğunuzla duyguları hakkında konuşabilir, duygularını tanımasına yardımcı olabilirsiniz. 

Çocuğunuzun duygularını ortaya koymasına izin verebilirsiniz. Duygularını anladığınızı göstermek, ona alan açmak sakinleşmesine yardımcı olacaktır. Öfkesi engellenen çocuk, zamanla duygusunu bastırmayı ya da bu duyguyu kendisine yönelterek ısırma gibi davranışlar gösterebilir. 

Çocuklar bu dönemde sorgulama dönemindedir. Soru sorması engellenen çocuk ileride öz güvensiz, içe kapanık olabilir. Çocuğunuzun sorularını mümkün olduğunca yanıtsız bırakmamak, terslememek önemlidir. 

Bu dönemde kurallardan ve sınırlardan hoşlanmayan çocuk bu sınırları ve kuralları test etmek isteyecektir. Kural ve sınır konusunda tutarlı olmak oldukça önemlidir. Çocuğun çevresinde olan herkesin aynı tutarlılık içinde olması gerekir. 

Çocuğunuza bağırmak, engellemek, cezalandırmak ya da şiddet uygulamak hiçbir işe yaramayacaktır. Bununla birlikte bir şeyi yapmak ya da almak için ısrarcı olduğu durumlarda ağlayarak ya da bağırarak istediği şeyi almasına ya da yapmasına müsaade etmeyin. Olumsuz davranışı bitene kadar sakince bekleyin ve olumsuz davranışı bittikten sonra anlayacağı dilde isteğini neden yerine getirmediğinizi anlatın.

Tuvalet eğitimi konusunda çocuğunuza ısrarcı olmak, inatlaşmak olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu dönemde çocuk tuvaletini ne zaman tutup ne zaman yapabileceğini öğrenir, bezinin ıslak olmasından rahatsızlık duymaz. Bu sebeple zamanı geldiğini düşünerek ısrarcı olmak çocuğun tuvaletini tutmasına, tuvaletini kaçırmasına neden olabilir. 

“Düşersin, kırarsın, incinirsin” gibi uyarılarla çocuğu sürekli telkin etmek, aşırı korumacı bir tavır sergilemek öz güvensizliğe yol açabilir ya da çocuğunuzu öfkelendirebilir. Bu sebeple ona olabildiğince alan açabilirsiniz. Kendi başına yapabileceği şeyler için ona izin verin. 

Çocuğunuzun günlük rutinlerini olabildiğince bozmamak huzursuzluk yaşamasına engel olacaktır. Dışarıda olmanız gereken zamanlarda mümkünse uyku düzenini bozmamak, atıştırmalıklarını yanınızda bulundurmak size yardımcı olacaktır. Olumsuz duygular çocuğunuz yorgun ya da açken daha çok ortaya çıkacaktır.

Artık hareketliliği keşfeden çocuğunuz gün içerisinde enerjisini atmak isteyecektir. Her gün dışarı çıkarmak, ya da evde hareket edebileceği alan açmak içindeki enerjiyi ve saldırganlığı atarak rahatlamasına yardımcı olacaktır. 

Yine ailece vakit geçirmek, çocuğunuzla birlikte oyunlar oynayıp çeşitli aktiviteler yapmak bu süreçteki huzursuzluğunu azaltmaya yardımcı olacaktır.

Çocuğunuza basit sorumluluklar verebilirsiniz. Bu özgüvenini, bağımsızlık duygusunu geliştirecektir. 

Çocuğunuzun davranışları aşırı seyrediyorsa ya da nasıl davranacağınızı bilemiyorsanız bir uzmana danışın. Bu süreçte çocuğunuz için psikolojik destek alabilirsiniz.

Kendinize Zaman Ayırın; Zaman zaman bu dönemde çocuğunuzla baş etmekte zorlanabilirsiniz. Çocuğunuza iyi bir ebeveyn olabilmek için öncelikle sizin iyi olmanız gerekir. Bu nedenle çocuğunuzun gelişimine destek olabilmek için kendinize zaman ayırmaya özen gösterin. Bu süreçte size iyi gelecek hobiler edinmek, eşinizle ya da arkadaşlarınızla imkan dahilinde vakit geçirmek size ve dolayısıyla çocuğunuza iyi gelecektir. 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...