Bebeğinizin Beslenme Sorunları

Bebeğinizin Beslenme Sorunları

Bebekten bebeğe değişmekle birlikte genellikle 4 ve 6. aylar arası en uygun dönemdir. Daha erken geçilmesi, ishal ya da alerjiye yol açabilir.

Bebeğinize hazırlanan besini, kendi damak tadınıza uygun hale getirmeyin. Onu tuzlu ve şekerli gıdalara alıştırmayın. Prof. Dr. Guido Moro, 0-3 yaş arası çocuk sahibi olan annelerin beslenmeyle ilgili en sık karşılaştıkları sorunları anlattı: 

Katı Gıdalara Geçmek İçin En Uygun Zaman Nedir

Bebekten bebeğe değişmekle birlikte genellikle 4 ve 6.  aylar arası en uygun dönemdir. Daha erken geçilmesi, ishal ya da alerjiye yol açabilir. Daha geç başlamak ise gelişim gerilikleri, demir eksikliği anemisi ve enfeksiyon eğilimine yol açar.

Anne Sütü veya Biberon Mamasını Katı Gıdalara Geçtikten Sonra da Vermeye Devam Etmeliyim? 

Anne sütü yokluğunda, biberon mamasını bebeğinize günde ortalama 300-500 ml vermeniz gereklidir. Bu bebeğinizin mutlaka alması gereken süt öğünüdür. Kaşık mamalara veya diğer ek besinlere geçmeniz, bebeğinizin artan besin ihtiyaçlarını karşılamak içindir.

Kaşık Mamalarda Çok Çeşit Var. Hangisini Seçmeliyim

Bütün kaşık mamalardaki besin dağılımı aynı oranda besleyici ve dengelidir. Tadı biberon mamasına daha yakın olduğu ve gluten içermediği için başlangıçta sütlü pirinç kaşık maması daha uygundur.

Bebeğimin Dışkısı Ek Gıda Vermeye Başladıktan Sonra Katılaştı. Ne Yapmam Gerekir

Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde bebeğinizin dışkısında hem renk ve koku hem de kıvam olarak değişiklikler görülebilir, bu son derece normaldir. Bebeğinizin dışkısını daha rahat şekilde yapabilmesi için bol sıvı gıdalar tükettirmelisiniz.

Katı Gıdaya Hazırlamak İçin Evdeki Yemeklerden Tattırabilir Miyim

Evde hazırlanan yemekler yetişkinler için uygundur. Ancak bebeklerin ihtiyaçları daha farklıdır. Bebek beslenmesinde yapılan hatalardan en önemlisi, bebekler için hazırlanan besinlerin annelerin damak tadına göre olmasıdır. Sizin için tadı yerinde olan bir yiyecek bebeğinize için çok tuzlu veya çok tatlı gelebilir. Bu da bebeğinizi şekerli ve tuzlu gıdalara alıştırarak, hem yanlış beslenmesine hem de sağlıksız besinlere yatkın bir damak tadı geliştirilmesine neden olur.

Organik Tarım Ürünlerinin Bebeğime Katkısı Nasıl Olur

Bebeklerin bağışıklık sistemleri erişkinler kadar güçlü değildir. Minik bedenleri her türlü dış etkiye açıktır, gelişme sürecindeki organları savunmasızdır. Bu nedenle bebeklere özellikle her zaman, her şeyin en doğalı ve sağlıklısı verilmelidir. Anneler ne kadar dikkat etseler de; pazar ve manavlarda satılan sebze ve meyveler göründükleri gibi sağlıklı olmayabilirler. Bu nedenle organik tarım ürünleri tercih edilmelidir.

Bebeğime Günde Kaç Kez Kaşık Maması Vermeliyim

Bu mamaların her öğünü bir ana öğün yerine geçer. Bebeğe arzu ettiğiniz ana öğün saatlerinde 2-3 kez kaşık maması vermenizde herhangi bir sakınca yoktur.

Meyve Püreleri Gerekli Mi

Bebeğinizin böbreklerini yormadan sağlıklı ve lezzetli bir öğün sunan meyve püreleri, ilk günlerden itibaren bebeğinize meyve yeme alışkanlığı kazandırır, damak zevkini geliştirir. Üstelik kendi başına yemeyi öğrenmesine de yardımcı olur. Ayrıca meyve pürelerini sulandırarak, bebeğinize dilediğiniz zaman meyve suyu şeklinde de verebilirsiniz.

Anne Sütü Yetersizse Neler Yapmalıyız

Bebeğiniz için en uygun gıda anne sütüdür. Ancak anne sütü bebeğin beslenmesi için her zaman yeterli olmayabilir. O zaman bebeği doktorun önereceği, anne sütüne yakın özellikler taşıyan bir mama ile beslemek gerekir. Bir bebeğin tüm beslenme birikimini karşılayacak biçimde geliştirilmiş bir bebek mamasının şu özelliklere sahip olması gerekir: 

  • Anne sütünde olduğu gibi düşük proteinli olması ve sağlıklı büyüme için gerekli amino asitlerin tümünü içermesi.
  • Anne sütü esas alınarak saptanmış, sindirimi ve emilimi kolaylaştıracak oranda bir yağ karışımı içermesi.
  • Anne sütünde olduğu gibi karbonhidrat kaynağı olarak yalnızca laktoz içermesi (laktoz, kalsiyum ve yağın
  • emilmesini kolaylaştıracak, prebiyotik liflerle birlikte bağırsaklarda normal bakteri florasının oluşumunu sağlar).
  • Anne sütünde de bulunan ve bebeğin bağışıklık sistemini destekleyen prebiyotik lif içermesi.

Böbreklerin sınırlı işlevlerini dikkate alarak, anne sütündeki kadar düşük miktarda mineral içermesi.,

Biberonla Beslenmede Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir

Mamayı hazırlamadan önce kullanacağınız bütün kapları temizleyin ve sterilize edin. Her mama kutusu üzerinde kilo ve yaşa göre bebeğin gıda gereksinimini gösteren ayrıntılı bir liste vardır. Doktorunuz başka bir öneride bulunmazsa; bu beslenme kılavuzundaki bilgilere göre hareket edin. Bebeklerin gıda gereksinimi değişiktir. Bu nedenle sizin, kilo ve yaş grubu için önerilen miktardan biraz daha fazla veya az mama vermeniz gerekebilir.

Mama saatini bebeğe bırakın 

Bebeğin Mama Saatleri Nasıl Olmalı

  • Mama ile beslenme de, tıpkı emzirmede olduğu gibi mama saatleri ve doyacağı miktarın seçimini bebeğinize bırakın. İlk birkaç hafta bebeğiniz her 2-3 saatte bir mama istemeyebilir. Zamanla beslenme saatlerinin arası uzayacak ve mamanın miktarı artacaktır. Bebeğinizi biberonla beslerken şunları mutlaka yapmalısınız:
  • Bebeğinize mama verirken rahat bir koltuğa oturun. Bebeğinizi kucağınızda tutun. Onun sıcak yakınlığı sizi dinlendirecek ve mutlu edecektir. Bu yakınlığın bebeğinizin o andaki ve gelecekteki huzuru için önemli olduğunu unutmayın. Bebeğe mamasını vermeden bileğinize birkaç damla mama damlatarak veya biberonu yanağınıza dayayarak sıcaklığını kontrol edin.
  • Biberonu ters çevirip emzik deliğinin bebeğinizin rahatça mama emmesine elverişli olup olmadığını inceleyin. Sütün çok süratli akması; mamanın bebeğinizin genzine kaçmasına, çok ağır akışı ise mamayı emmekte güçlük çekerek aşırı yorulmasına ve doymamasına yol açabilir.
  • Biberonu tutarken şişenin boynu ile emziğin aynı hizada olmasına dikkat edin. Aksi halde bebeğiniz mama ile birlikte fazla miktarda hava yutacaktır. Mama verirken, arada bir bebeğinizin ağzından biberonu çekerek onun dinlenmesini sağlayın. Genellikle bebekler biberonla mamayı 10-15 dakikada bitirir.
  • Bebeğiniz her zaman mamayla birlikte bir miktar hava yutabilir. Bu da gaz yapar. Bu nedenle beslenme sonunda bebeğinizin gazını çıkarın. Gazını çıkarmak için onu dik tutarak, omzunuza dayayın ve sırtını sıvazlayın. Kusabilir, omzunuza temiz bir bez koyun.
  • Bebeğiniz doyduktan sonra biberonda kalan mamayı tamamen boşaltın ve atın. Bebeğinize kesinlikle bayat mama vermeyin. Biberonu mama vermeden hemen önce hazırlayın. Biberonla beslemekte güçlük çekiyorsanız, doktorunuzdan yardım isteyin.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...