Çocuğunuz Okuldan Korkuyor Mu?

Çocuğunuz Okuldan Korkuyor Mu?

Özellikle eğitim hayatının başında olan öğrencilerde sıkça görülen okul korkusu ebeveynleri zor durumda bırakıyor.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla beraber çocuklu aileleri yine okul telaşı sardı. Özellikle eğitim hayatının başında olan öğrencilerde sıkça görülen okul korkusu ebeveynleri zor durumda bırakıyor. Doğru yöntemlerle kolaylıkla aşılabilecek bu sorunun nedenlerini ve çözüm yollarını Uzman Nörolog Mehmet Yavuz anlatıyor

Çocuklar için ilk sosyalleşme kurumu olan okul, aynı zamanda çocukların ilk korku unsurlarından da biri. Öğrencilerin çeşitli bahanelerle okula gitmek istememesi, okulda huzursuz olması ve bazı hastalık belirtileri göstermesine “okul fobisi” deniyor.

Okul Korkusu Yaşayan Öğrenci Bu Belirtileri Gösteriyor

Genellikle anneye çok bağımlı bir çocuğun aniden anneden ayrılmasıyla ortaya çıkan bu durum, çocukta mide bulantısı, karın ağrısı ve baş dönmesine neden olur. Bu şikayetlerin genellikle pazar akşamı yatmadan önce ve pazartesi sabahı görüldüğünü belirten Dr. Mehmet Yavuz, ebeveynleri bu noktada uyarıyor. Eğer anne-baba çocuğun bu durumu karşısında endişelenir ve onu okula göndermezse bu davranış alışkanlık haline gelebilir.

Okul Fobisi Depresyona Dönüşebilir!

Okul korkusuna bağlı olarak çocukta uyku problemleri ve alınganlık görülebileceğini hatırlatan Dr. Yavuz, çocuğun bir süre sonra okula gitme ve ödevlerini yapma konusunda umursamaz tavırlar sergileyebileceğini, ilerleyen dönemde okul fobisinin ağırlaşarak depresyona dönüşebileceğini vurguladı.

Anne-Babanın Tutumları Çok Önemli

Anne ve babanın çocukla olan ilişkisinin aşırı bağımlı olmasının okul korkusunun nedenlerinden biri olduğunu belirten Dr. Yavuz “Çocuğun sürekli endişe duyan bir aile içinde yaşaması, her istediğinin yapılması ve sürekli huzursuz bir aile düzeninde yaşaması okul korkusuna sebep olan başlıca nedenlerdir” diyor.

Nedeni Okuldaki Ortama Bağlı Olabilir

Öğretmen baskısı, öğrencinin okul ortamında başaramadığı ya da anlamadığı dersler konusunda eğitmen tarafından aşırı tepki gösterilmesi, uygun olmayan sınıf düzeni, arkadaş çevresinin alay etmesi gibi durumlar öğrencinin okul fobisini geliştirerek depresyona girmesine sebep olabilir.

Okuldan Kaçma İsteği Neden Gelişir?

Okuldan kaçma durumunda öğrenci okul korkusu duymaz, herhangi bir şikayet belirtmez fakat saldırgan tavırlar sergiler. Bu tip öğrencinin öğrenme potansiyelinin genelde düşük olduğunu belirten Dr. Yavuz, okul ortamını sıkıcı bulan ve disiplin suçları fazla olan uyumsuz öğrencilerin okuldan kaçtığını hatırlattı. Aile içerisindeki huzursuz ortam ve aşırı baskıcı aile kurallarının ve okuldaki eğitmen tutumunun öğrenciyi olumsuz etkilediğini belirten Dr. Yavuz, okulu sevmeme, okuma isteğinin olmaması ve yanlış arkadaşlıkların okuldan kaçmada en etkili sebepler olduğunu dile getirdi. Ayrıca okulun yakın çevresinde internet kafe, bilardo salonu gibi mekânların bulunması da çocuğa daha eğlenceli gelerek okuldan kaçmasına neden olur.

Ebeveynlere Büyük Görev Düşüyor

Çocuk okul korkusu yaşıyor ve okula gitmek istemiyorsa okula gitmesi sağlanmalı fakat kesinlikle şiddet ve baskı uygulanmamalı. Öğrenci, okul eğitiminin faydaları hakkında açıklayıcı bilgiler verilerek ikna edilmelidir. Aile içindeki bireylerin çocuğa bu konuda yardım etmesi gerektiğini belirten Dr. Yavuz, anne ve babanın çocukla ilişkisinde aşırı bağımlı bir tutum sergilememesi, çocuğun birey olması için ortak davranışlar içine girmesi gerektiğini vurguladı. Okula giderken anne ve babanın endişelenmesinin çocuğu daha da korkutacağını hatırlatan Dr. Yavuz ebeveynlere, çocuğun okul arkadaşları ile daha fazla zaman geçirmesine yardımcı olmasını öneriyor.

Çocuğun Okuldan Kaçmasını Nasıl Önleyebiliriz?

  • Çocuğu okula gitmeye teşvik edin ve kaçma nedenlerini öğrenmeye çalışın.
  • Okuldaki rehber öğretmenle görüşün ve ortak bir iletişim dili geliştirin.
  • Çocuğun arkadaş ortamını ve madde eğilimini kontrol edin.
  • Agresif tavırlar sergiliyorsa ona sakin yaklaşın.
  • Anne ve baba olarak aile içindeki iletişimsizliğinizi çocuğunuza yansıtmayın.
  • Eğer sorunları bu şekilde de çözemiyorsanız çocuğun mutlaka bir psikolojik yardım almasını sağlayın ve gerekirse anne baba olarak siz de destek alın.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...