Çocuğunuza Zaman Ayırın

Çocuğunuza Zaman Ayırın

Ebeveyn olarak çocuğunuza zaman ayırmak evladınızla olan ilişkinizi kuvvetlendirecek ve güven bağını arttıracaktır.

Çocuklar, anne babalarının ilgi ve sevgisi sayesinde yaşama daha olumlu ve mutlu bakabiliyorlar. Kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması ve çalışma yaşamının temposuna bağlı olarak aile bireylerinin paylaşabildikleri zamanın giderek kısaldığı günümüzde, ebeveynlerin çocuklarına zaman ayırması, sağlıklı bireylerin yetişmesinin ön koşulu sayılıyor.

Anne ve babaların çocuklarına ayırdığı zamanın süresinden çok kalitesinin önem taşıdığına işaret ediliyor. Yeterli zaman ayırmamanın ise çocukta başta özgüven olmak üzere bir çok psikolojik soruna neden olduğu belirtiliyor. Çocuğun özellikle ilk beş yaşına kadar olan dönemde anne ve babasından sevgi ve şefkat görmesi, gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Uzmanlar, anne ve babanın çocuğu ile geçireceği zamanın onun stresle daha kolay baş etmesini ve karşısına çıkacak zorlukları daha kolay yenmesini sağlayacağını belirtiyorlar. Çocukluğunda ailesiyle yakın bağları olan ve daha fazla zaman geçiren kişilerin, karşılaştıkları stres durumuyla daha kolay mücadele ettikleri ve depresyon gibi durumlarda daha kolay iyileştiklerine dikkat çekiliyor.

Çocuğa Ayrılan Zamanın Kalitesi

Çocuğa ayrılan zamanın kalitesinin, süresinden daha önemli olduğuna işaret eden uzmanlar, çocukların anne babalarından aldıkları sevgi ve mutlulukla yaşama daha olumlu ve mutlu bakabildikleri, zarar verici davranışlarda daha az bulundukları, insanlara karşı daha sevgi dolu ve arkadaşlarıyla daha uyumlu olduklarını vurguluyor.

Anne ve babanın çocuğuyla daha çok zaman geçirmesinin çocuğun kendisini daha rahat ifade etmesi ve ailesiyle yakınlaşmasını sağlayacağını belirten uzmanlar, aksi durumda uzak, duygularını ifade etmeyen, içe dönük, bir çok sorunu olduğu halde ailesiyle paylaşamayan çocuk tipinin ortaya çıkacağı konusunda uyarıyorlar. Uzmanlar, "Çocuğunuz size ne kadar yakın olursa kötülüklere o kadar uzak olacak, sizinle birlikte ne kadar mutlu olursa hayatın diğer alanlarında da o kadar mutlu olacak, sizinle ve ailesi ile bağları ne kadar sağlam olursa onun tüm hayatı boyunca problemleri daha az olacaktır" uyarısında bulunuyor. Ebeveyn olarak çocuğunuzla vakit geçirmek için özel zaman ayırmaya gayret gösterin. Bu sizin çocuğunuzla olan bağlarınızı kuvvetlendirecek ve ikili ilişkilerinizde daha samimi bir ortam yaratacaktır. Ayrıca çocuğunuzun size olan güveni artacaktır.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...