Çocuk ve Gençlerde Şişmanlık Yaygınlaşıyor

Çocuk ve Gençlerde Şişmanlık Yaygınlaşıyor

ABD çocuklar ve gençler arasında hızla yayılan şişmanlığa çare arıyor. ABD'de okul çağındaki her üç çocuktan bir tanesinin aşırı kilolu olduğu açıklandı.

ABD çocuklar ve gençler arasında hızla yayılan şişmanlığa çare arıyor. ABD'de okul çağındaki her üç çocuktan bir tanesinin aşırı kilolu olduğu açıklandı. Şişmnalık oranının büyük bir hızla erişkinlerdeki %60 düzeylerine doğru tırmandığı ve yeni nesli gelecekte büyük sorunların beklediği ifade edildi. Hükümet okullarda daha önce aldığı önlemlerin işe yaramadığını anlayınca yeni kurallar koymayı kararlaştırdı. Daha önce pek çok eyaletteki okul kantinlerinde sağlıklı olarak nitelen yiyeceklerin satışı zorunlu kılınmıştı. Salata, meyve, şekersiz meyve suyu gibi yiyecek ve içecekler okul kantinlerinde satılmakla birlikte öğrencelerin neredeyse tamamı eski alışkanlıklarını devam ettiriyorlar. Halen kantinlerde büyük oranda tüketilen gıdaların başında hamburger, kola ve şekerli meyve suları geliyor. Öğrencilerin tamamına yakını bu tür gıdaları tercih ediyor. Ailelerin, çocuklarına sağlıklı gıdalar tüketmeleri yönündeki baskılarının da bir işe yaramadığı ifade edildi. Bu nedenle hükümet bir adım daha atarak, satılan tüm yiyecek ve içeceklerin kalori yönü ile sınırlanmasına karar verdi. Buna göre ilk ve ortaokullarda satılan herhangi bir ambalajlı içecek 180 kalori, liselerde 200 kaloriden fazla enerji içeremeyecek. Yaygın olarak tüketilen enerji ya da sporcu içecekleri sadece spor salonlarının kantinlerinde satılacak. ABD de enerji içeceklerinin çoğu spor yapmak amacı ile değil keyif amaçlı olarak içiliyor.

Yapılan tahminlere göre ortalama ömrün 80 yıl civarında olduğu ABD de ebeveynlerinden daha kısa ömürlü olacak bir nesil yetişiyor. Şişmanlığın çocuklar arasında büyük bir hızla yayılması, diyabet, yüksek tansiyon, eklem rahatsızlıkları, kalp-damar hastalıkları gibi kronik (uzun süreli) hastalıkların ortaya çıkma yaşının hızla küçülmesini beraberinde getiriyor. Bu tür uzun süreli ve tam olarak tedavi edilemeyen hastalıkların yeni yetişen neslin ömründe 5 ila 10 yıllık bir kısalmaya neden olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, çocukları sağlıklı yiyeceklere alıştırmak için okul öncesi dönemin iyi değerlendirilmesi gerektiğini bildiriyorlar. Çocukların okul döneminde yeme alışkanlıklarını değiştirmekte büyük zorluk çektikleri, daha doğru bir ifade ile değiştirmek istemedikleri de bilgiler arasında. ABD'nin pek çok bölgesinde çocukların okul çağına kadar bazı sebze ve meyveleri hiç yemedikleri ya da isimlerini tam olarak bilmedikleri de ilginç bilgilerden bir tanesi...

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...