Okuldan Korkan Çocuğunuzla Konuşun

Okuldan Korkan Çocuğunuzla Konuşun

Çocukların aşırı endişe ve korku içinde okula gitmeyi reddetmesi durumunda, hem çocuğun hem de ailenin uzman bir terapistten psikoterapi desteği alması gerekir.

Çocukların aşırı endişe ve korku içinde okula gitmeyi reddetmesi durumunda, hem çocuğun hem de ailenin uzman bir terapistten psikoterapi desteği alması gerekir.

Çocuklarla okul korkusu hakkında konuşmanın faydalı olacağını belirten Psikoloji Bölümü'nden Uzman Psikolog Nilüfer Erkin, “Okul korkusunun oluşturduğu sorunların, zamanında çözümlenememesi durumunda, hayat boyu başarısızlığa davetiye çıkarır" dedi.

Yetiştiriliş tarzı nedeniyle tek başına olmaktan çok korkan ve kurallara uymayı henüz beceremeyen bir çocuğun okul fobisini kendi başına kolayca yenmesi beklenmemelidir. Çocuğun kendine güveninin artması, engellenme toleransının ve sosyal ilişki kurma becerilerinin gelişmesi için ve anne-babanın da çocuğa yaklaşımlarının düzenlenmesi amacıyla hem çocuk hem de ailenin uzman bir terapistten psikoterapi desteğine ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra çocuğun okulundaki sınıf öğretmeni ve rehber öğretmeni ile iş birliği içerisinde okula özendirilmesi için çalışmalar yapılmalı.

Okul fobisi çocuğun okula başlaması ile ortaya çıkan ve çocuğun aşırı endişe ve korku içinde okula gitmeyi reddetmesi durumudur. Genellikle çocuklar okula gidemeyecek kadar hasta olduklarını, mide bulantısı veya baş ağrıları olduğunu söylerler. Çocuğun okula gitmemesi ve evde kalması yönünde karar verildiğinde bu fiziksel sıkıntılar hızla kaybolmaktadır.

Çocuklar okula başladığında yeni bir fiziksel ve sosyal çevre ile karşılaşmaktadır, okul ve sınıf tanımadıkları yeni bir ortam oluşturur. Genelde hangi yaşta olursa olsun yeni durumlar uyum sağlamayı gerektirdiğinden insanları tedirgin edebilir. Kişilik özelliği olarak bazı çocukların kolayca yeni okul ortamına uyum sağlayabildikleri ve yeni arkadaşları ile hızla tanışıp birlikte oyun oynamaya başladıkları gözlemlenir. Bazı çocukların ise okulun ilk günleri daha çok diğer arkadaşlarını dışarıdan gözlemledikleri, yeni ortamı tanımaya çalıştıkları fark edilir. Bu tip çocukların uyum sürecinde biraz zamana ve öğretmenden desteğe ihtiyacı olur. Okul fobisi durumunda ise çocuk anne-babasının, öğretmeninin hatta sınıf arkadaşlarının desteğine rağmen onun için yeni olan okul ortamına uyum sağlamayı reddeder. Genelde çocuğun içinde bulunduğu duygu durumu aşırı korkulu ve endişeli gözüktüğü için anne-babası da çocuklarını zorlamalarından dolayı kendilerini suçlu hissedebilirler.

Okul Korkusunun Nedenleri

  • Çocuğun anne-babası tarafından aşırı korunarak büyütülmüş olması nedeniyle anne-babanın olmadığı ortamlarda yaşadığı tedirginlik duygusu ile baş edememesi.
  • Çocuğun geçmişte her isteğinin karşılanmış olması ve bu nedenle çocuğun çaba göstermesi gereken durumlara alışık olmayışı.
  • Anne-babanın disiplin konusunda yetersiz olması nedeniyle çocuğun kendi kararlarını kendi verebileceği konusunda inancının gelişmiş olmaması.
  • Aşırı korunmuş ve disipline alışkın olmayan çocuğun engellenme toleransı da düşük olacağından okul kuralları karşısında zorlanması.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...